Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.12.2015 09:33:34

OKD: První schůzka pracovní skupiny - zachování pracovních míst, předčasné důchody a rozvoj průmyslových zón v regionu


Na Ministerstvu průmyslu a obchodu se dnes sešla pracovní skupina, která se zabývala pomocí horníkům a dalším zaměstnancům společnosti OKD ohrožených propouštěním. Moravskoslezský region trpí už nyní jednou z nejvyšších nezaměstnaností.

Kromě ministra Mládka a jeho týmu se setkání zúčastnila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala, zástupci Ministerstva financí, města Karviné, Frýdku—Místku, Moravskoslezského kraje a dalších institucí.

"Budeme se snažit o rozvoj nových průmyslových zón. Rádi bychom například konečně pohnuli se zónou Nad Barborou, kterou nejspíše z nedorozumění pan ministr Babiš poněkud blokoval. Přislíbili jsme také schválit předčasné odchody horníků do důchodu. Jsem přesvědčen, že v Parlamentu bude velká vůle nejen vládních, ale i opozičních stran projednat toto ve zrychleném režimu," popsal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Otázkou uplatnění na trhu práce pro eventuálně propuštěné zaměstnance OKD se bude rovněž zabývat i Ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Pro nás je naprostou prioritou zachovat pracovní místa v dole jako takovém. Pokud to nebude možné, tak se budeme maximálně snažit, aby ti lidé, kteří ještě nemohou do předčasného důchodu, našli zaměstnání jinde. To znamená posílení příslušných úřadů práce, na které bude největší nápor. Dále počítáme s využitím takzvaného Evropského globalizačního fondu. Jde o fond, který se používá v případě, kdy je propuštěno v určitém časovém úseku více než pět set lidí. Jsou to finanční prostředky, které jdou přímo na podporu propuštěných lidí, na jejich rekvalifikace, na podporu jejich dalšího zaměstnání," doplnila ministryně práce a sociální věcí Michaela Marksová.

Součástí skupiny, která hledá řešení pro tíživou situaci OKD, jsou i zástupci sociálních partnerů. "Já jsem přicházel na tuto schůzku s tím, že chci vidět, do jaké míry si státní správa uvědomuje situaci, a musím říct, že mě potěšilo, jakým způsobem MPO ten proces v této chvíli řídí," řekl po jednání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně Michaela Marksová navštíví už tento pátek Moravskoslezský kraj, kde se setkají se zástupci odborů a měst, kterých by se propouštění dotklo nejvíce. Jednání se zástupci NWR pak ministři očekávají počátkem ledna.

Zdroj: MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688