Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.12.2015 23:06:05

15. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily úterní obchodování zhruba procentním růstem a během dne oscilovaly kolem této úrovně. Náladu investorů podporovalo oživení cen ropy, pozornost trhu se ale nyní soustředí hlavně na americkou centrální banku (Fed), která by podle očekávání měla ve středu večer oznámit první zvýšení úrokových sazeb po více než devíti letech.

Dow zpevnil o 0,9 % na 17 524,91 bodu, širší S&P 500 přidal 1,06 % na 2 043,41 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,87 % na 4 995,36 bodu. Index volatility VIX klesl o 7,83 % na 20,95 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o více než čtyři bazické body na 2,268 %.

V zelených číslech skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce vzrostly energetický sektor, finanční odvětví a sektor zdravotní péče, naopak nejméně stouply průmyslové odvětví, technologický sektor a odvětví cyklického spotřebního zboží.

"Pokud trhy v předchozích dnech srážel propad cen ropy, měl by jejich růst pomoci nejen akciím, ale i dluhopisům," řekl Jack Ablin, investiční ředitel ve společnosti BMO Private Bank. "Cokoli, co podpoří ceny ropy, investorům zvedá náladu," dodal.

"Domnívám se, že akcie byly do jisté míry přeprodané. Taktéž to, co jsme viděli na trhu s high yield dluhopisy a na komoditních trzích, podle mě bylo přehnané," uvedl Jeremy Zirin, šéf oddělení investičních strategií v UBS Wealth Management Americas.

Investoři nyní čekají, s čím ve středu po konci zasedání přijde měnový výbor Fedu. Předpokládá se, že centrální banka USA zvýší základní úrokovou sazbu na 0,25-0,5 % z nynějšího rekordního minima 0-0,25 %.

"Byl by to šok, kdyby Fed sazby nezměnil," uvedl analytik Scott Brown z Raymond James. "Pokud by sazby skutečně nevzrostly, byla by reakce trhu jednoznačně negativní," doplnil Zirin. Podle dat burzovní skupiny CME Group je pravděpodobnost zvýšení sazeb 81,4 %.

Americké akcie (15. prosince 2015)
Americké akcie (15. prosince 2015)Zdroj: Google

Akcie ropné společnosti ExxonMobil (+4,47 %) zpevnily téměř o pět a půl procenta a byly nejvíce rostoucím titulem v indexu Dow v reakci na odraz cen ropy. Dařilo se i dalším titulům ze sektoru energetiky a těžby. Akcie Chevronu (+3,84 %) přidaly bezmála čtyři procenta a zpevnily i cenné papíry dodavatelů služeb pro těžbu ropy a zemního plynu Halliburton (+1,5 %) a Schlumberger (+2,6 %).

V indexu Dow se kromě akcií ExxonMobilu Chevronu dařilo i cenným papírům investičních bank Goldman Sachs (+3,18 %) a JPMorgan Chase (+2,85 %) či akciím zábavní společnosti Walt Disney (+2,57 %) a výrobce letadel Boeing (+2,47 %). V červených číslech skončilo v indexu Dow pouze pět titulů – zlevnily akcie maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-0,55 %), technologické firmy Apple (-1,77 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (-1,24 %), chemické firmy DuPont (-2,09 %) a konglomerátu 3M (-6,03 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Meziroční tempo inflace ve Spojených státech v listopadu zrychlilo na 0,5 % z předchozích 0,2 %, čekalo se zrychlení na 0,4 %. Meziměsíčně ceny stagnovaly po říjnovém růstu o 0,2 %. Meziměsíční pokles růstu na nulu se očekával. Inflace očištěná o ceny potravin a energií zrychlila na 2 % meziročně oproti předchozím 1,9 %, jak se očekávalo. Meziměsíčně se jádrové ceny zvýšily o 0,2 %, rovněž v souladu s odhady a stejně jako v říjnu.
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) se v prosinci zvýšil na -4,59 bodu z -10,74 bodu v listopadu (odhad: -7 bodů).
  • Americká centrální banka by měla po sedmi letech nulových úrokových sazeb přistoupit k jejich zvýšení, což neovlivní pouze dění na finančních trzích, ale také běžné lidi a jejich úvěry.
  • Americká společnost Apple otevřela "tajnou" laboratoř na severním Tchaj-wanu. Inženýři tohoto předního technologického podniku světa tam vyvíjejí nové technologie pro displeje mobilních přístrojů. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje informované o novém výzkumném zařízení.
  • Index trhu s nemovitostmi NAHB v prosinci klesl na 61 bodů z listopadových 62 bodů, čekal se růst na 63 bodů.
  • Boeing rozšiřuje program zpětného odkupu vlastních akcií na 14 miliard USD, čtvrtletní dividendu zvyšuje na 1,09 USD na akcii.
  • GE se chystá prodat svou japonskou divizi komerčních úvěrů a leasingu společnosti Sumitomo Mitsui Finance and Leasing za 4,8 miliardy USD.
  • Goldman Sachs přidává akcie společnosti Visa na svůj seznam nejatraktivnějších titulů k nákupu díky potenciálu růstu v Evropě a dohodám s Costco a pojišťovnou USAA.
  • 3M snižuje výhled celoroční výhled zisku na 7,55 USD na akcii z předchozího odhadovaného rozmezí 7,60-7,65 USD, trh čekal 7,63 USD na akcii.
  • Carl Icahn navýšil svůj podíl ve společnosti Xerox na 8,13 % ze 7,13 %.
  • Cowen zvyšuje doporučení na akcie Coach na "outperform" z "market perform".
  • Evercore začíná pokrývat akcie FireEye s doporučením "kupovat".
  • KBW zvyšuje doporučení na akcie AIG na "outperform" z "market perform".
  • Pfizer zvyšuje kvartální dividendu o 7,1 % na 30 centů z předchozích 28 centů na akcii.

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jak hluboko pošle americké akcie levná ropa?Jak hluboko pošle americké akcie levná ropa?

Minulý týden vyvolal panické výprodeje akcií kolabující trh s ropou. Akciové trhy aktuálně působí velmi zranitelně, takže se možná místo Santa Claus rally dočkáme otestování srpnových minim.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688