Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  15.12.2015 10:17:23

Češi za Vánoce utratí čtvrtinu domácího příjmu


Jaké jsou nejoblíbenější dárky v letošním roce? Ve které evropské zemi se za dárky utrácí nejvíce v poměru k domácímu příjmu? Nakupují Evropané on-line nebo spíše v kamenných obchodech?

Podle průzkumu společnosti Ferratum Bank letos průměrná česká domácnost utratí za dárky zhruba 15 a půl tisíce korun*. Nejčastěji se budou pod stromečkem hračky a hry (4.167 korun), tři tisíce korun pak utratíme za kosmetiku. Vysoko v žebříčku je také spotřební elektronika a knihy, za které letos hodláme utratit více než za oblečení.  

Francouzi a Nizozemci dávají z rozpočtu nejméně

Češi za vánoční dárky letos utratí čtvrtinu příjmu domácnosti, což zhruba odpovídá průměru v rámci zkoumaných zemí. Naopak nejvíce – bezmála 40 procent (přes 30 tisíc korun) - utratí Britové, následováni Slováky, kteří na nákup dárků obětují 31,4 procent příjmu domácnosti, tedy skoro 18 tisíc korun. „Až na Velkou Británii platí, že obyvatelé střední a východní Evropy vynakládají na nákup dárku větší část domácího příjmu než je tomu v jiných částech Evropy,“ říká Gabriela Sikorová z Ferratum Bank. Nejskromnějšími národy jsou v tomto ohledu Francouzi, Norové a Nizozemci, kteří na dárky vyčlení zhruba desetinu domácího příjmu. 
 

Rumuni sladkosti, Estonci alkohol

Zajímavý je také rozdíl ve skladbě dárků. Ač žebříčkům v jednotlivých zemích nejčastěji dominují hry a hračky, například v Rumunsku utratí bezmála pětinu peněz určených na dárky za sladkosti. Poláci investují nejvíce (28,2 procent) do kosmetiky, Estonci mají v útratě za vánoční dárky na druhém místě alkohol (14,8 procent).  

Zajímavý je i pohled na způsob nákupu dárků. Stále častěji totiž pořizujeme dárky prostřednictvím e-shopů. Více než třetinu jich touto cestou pořídí Briti následováni Němci a Nizozemci. Češi pak v internetových obchodech  

nakoupí čtvrtinu všech vánočních dárků, což je řadí k evropskému nadprůměru. V průměru se online v rámci Evropy uskuteční zhruba pětina nákupů.

 

*Průzkum se uskutečnil ve 21 státech v rámci Evropy a Společenství národů, zodpovědělo jej 14 205 domácností. Respondenti byli ve věku mezi 21 a 65 lety, více jak polovinu z nich tvořily ženy. Příjmy domácnosti byly v rámci průzkumu uváděny v místní měně. Pro zpřesnění výsledků byly údaje porovnány s individuální paritou kupní síly na základě dat Světové banky za rok 2014. Pro přepočet byl použit kurz 1 Euro = 27 CZK. 

 

O Ferratum Group 

Ferratum Group je průkopníkem v oblasti finančních technologií a mobilních půjček. Společnost je kótovaná na Frankfurtské burze cenných papírů. Ferratum nabízí snadný přístup k bankovním a úvěrovým službám pro spotřebitele i podniky. Společnost založil její ředitel Jorma Jokela v roce 2005 a je zastoupena na 22 trzích v Evropě, Austrálii, na Novém Zélandu a Kanadě.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688