Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.03.2002 10:03:15

Akcie: Akcie na pražské burze v pondělí opět posilovaly taženy růstem akcií ČEZu a Českého Telecomu.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.3.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze v pondělí opět posilovaly taženy růstem akcií ČEZu a Českého Telecomu. Index PX-D vzrostl o 1,2% na 1.128,9 bodu. Akcie ČEZu si v pondělí připsaly největší procentní zisky, když vzrostly o 2,1% na 74,4. Akcie ignorovala horší než očekávané výsledky hospodaření podle IAS a byla tažena výše očekáváním výplaty dividendy za rok 2001. Následovaly akcie Českého Telecomu, který získal 1,7% na 320,4 tažen zprávami o relativně vysoké nabídce na jeho privatizaci od Deutsche Bank. Ve svém růstu pokračovaly i akcie bank. Komerční banka i Česká spořitelna si shodně připsaly 1,2%. Proti trhu se pohybovaly pouze akcie Unipetrolu, které se v pondělí propadly o 4,3% na 30. Akcie je v posledních několika týdnech v zajetí čistě spekulativních obchodů. Také tržní aktivita zůstala vysoká, objemy obchodů dosáhly 1,2mld.

       Dnes očekáváme, že sentiment opět pomůže českým akciím výše.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera opět velice silně posilovaly taženy pozitivní náladou na trhu. Investoři nakupovaly akcie bank a leasingových společností v očekávání ekonomického oživení. Index DJIA včera přidal 2,1% a dostal se nad klíčovou úroveň 10.586,8 bodu a na nejvyšší hodnotu od července 2001. Nasdaq vzrostl o 3,1% na 1.859,3 bodu. Výrazně posílily akcie bank Citigroup a JP Morgan Chase jelikož investoři očekávají, že ekonomické oživení bude mít pozitivní dopad na špatné úvěry, využívaní bankovních služeb a ochotu nakupovat na dluh. Dařilo se i akciím konglomerátu General Electric. Posílily akcie General Motors v reakci na zlepšení investičního doporučení. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie softwarové společnosti Oracle v reakci na varování společnosti, že nedostojí svým předchozím odhadům zisku na toto čtvrtletí kvůli horším prodejům v Asii. Dnes bude oznámen index ISM za sektor služeb. Očekáváme korekci trhů po dvou dnech silných zisků.

       Evropské akcie včera zaznamenaly výrazné přírůstky taženy poptávkou po ekonomicky citlivých odvětvích jako jsou technologie, média a telekomunikace. Ani banky však nezůstaly stranou. Index Eurostoxx50 včera vzrostl o 2,8% a Eurotop300 získal 2,0%. Technologie včera získaly 6,3% taženy hlavními tituly sektoru jako je Ericsson, Alcatel, Nokia a Philips. Z mediálních společností posilovaly Pearson a Vivendi Universal. Z financí vzrostly hlavně akcie pojišťovny Axa a banky HSBC. Dnes se očekává, že další posílení akcií na Wall Street pomůže výše i Evropě. Sledovány budou akcie Deutsche Telecomu.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
Týdenník Prague Business Journal v pondělí uvedl, že privatizace Českého Telecomu přilákala velice neočekávaného investora, kterým je řecký operátor OTE. Týdenníku to uvedly zdroje blízké privatizaci. Jeho účast však údajně způsobila pouze podmínka vlády, že finační investoři se mohou celé privatizace zúčastnit pouze v konsorciu s telekomunikačním operátorem. Zdroje také uvedly, že očekávají nabídky na privatizaci Č. Telecomu na úrovni 50mld, ale nespecifikovali za jak velký podíl ve společnosti.

       FN včera oznámil, že další investoři se mohou zúčastnit privatizace Č. Telecomu, ale pouze jako partneři společností, kteří se již privatizace účastní. Privatizační komise by se měla sejít v polovině března a vláda by měla dostat vyhodnocení nabídek do konce měsíce.

       Alternativní operátoři Aliatel, Contatel, GTS, Czech On Line a eTel podali ÚOHS vyjádření k novým tarifům Č. Telecomu pro zneužití dominantního tržního postavení.

       Unipetrol

      
Podle týdenníku Prague Business Journal jedná jak Conoco tak Agrofert se společnostmi, které porazily v privatizaci Unipetrolu o jejich případném zájmu o části rafinérsko-petrochemického holdingu. Podle týdeníku má rakouská OMV zájem o rafinérie, maďarský MOL a italský Agip se údajně zajímají o Benzinu. Do hry údajně vstoupil i ruský Lukoil, který by měl zájem o Paramo.

       Podle našeho názoru tato jednání jsou v souladu se strategií Agrofertu, který se již před privatizací netajil svým zájmem pouze o petrochemickou část Unipetrolu. Nicméně, uvedený výčet zájemců a společností nijak nepřispěje k uklidnění investorů a trhů, která akcie Unipetrolu po jeho privatizaci zavrhly. V současné době akciemi hýbou pouze spekulativní nákupy.

       ČEZ

      
ČEZ na tiskové konferenci k výsledkům hospodaření podle CAS za rok 2001 uvedl odhad svého hospodaření podle IAS. Podle vedení společnosti dosáhl ČEZ předběžně čistého zisku ve výši 9,3mld, což je podstatně níže než naše i tržní očekávání. Podle těchto čísel vytvořil ČEZ čistý zisk pouze ve výši 400m. Společnost vysvětlila tento nesoulad doúčtováním účetních položek s koncem účetního období. Management společnosti naznačil, že bude i za rok 2001 navrhovat valné hromadě výplatu dividendy ve výši 25-30% čistého zisku což představuje 2,70-3,20 na akcii.

       Celkově však hodnotíme výsledky jako horší vzhledem k naším očekáváním. Nicméně, výhled výplaty dividend (kterou podle našeho názoru akcionáři podpoří) by mohl v krátkodobém horizontu převážit nad horšími než očekávanými fundamenty.

       ČEZ také získal od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže povolení k zavážení jaderného paliva do druhého reaktoru jaderné elektrárny Temelín. Tento krok je pouze začátkem celého procesu spouštění druhého reaktoru a proto neočekáváme reakci akcií společnosti.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688