Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.12.2015 09:00:53

Barron´s: S&P 500 poroste o 10% v r.2016


10 předních světových ekonomů a analytiků přispělo svými tipy do Barron´s Surveys pro příští rok. Podle jejich odhadů hlavní US a světový index S&P 500 v příštím roce zakončí na úrovni 2220 bodů, což odpovídá růstu o cca 10% oproti stávajícím úrovním.
Celkové vyznění je ve smyslu, zůstaňte pozitivní, ale snižte svůj entusiasmus.

Letos index zatím ztrácí cca 2,3%. Před rokem Barron´s Surveys předpovídal růst o 10%, což se zdá již s největší pravděpodobností nesplnitelné. Index letos sice dosáhl v května svého nového historického maxima na úrovni 2131 bodu, ale během srpna a září utrpěl výrazné ztráty v rozsahu cca 12% kvůli obavám z čínského zpomalení.

Ukazatel EPS pro bázi indexu by měl v příštím roce růst o 5% směrem k 123,5 USD. Před rokem výhled předpokládal růst o 8% na 118 USD. V reálu budou firemní zisky v tomto roce s největší pravděpodobností pouze stagnovat kvůli negativnímu vývoji v energetickém sektoru. Po jeho vyloučení by firemní zisky ve zbytku ekonomiky měly letos růst o cca 5-6%.

Očekávaný růst firemních zisků v příštím roce bude hlavním motorem růstu indexu.
Hlavní hrozbou by pro firemní zisky přitom bude pravděpodobně posilující dolar. Podle některých odhadů posílení americké měny o 5-6% může mít za efekt zhoršení PE až o 3%. V roce 2015 dolar posílil kolem 10%.

Aktuální PE se pohybuje na úrovni 15,7 oproti před rokem odhadovaným 15,8. Část analytiků se domnívá, že PE příští rok poklesne, druhá skupina naopak míní, že dojde k dalšímu růstu.

Respondenti výhledu očekávají, že ekonomické sektory a investoři se v příštím roce "naučí žít" s růstem HDP na úrovni kolem 2,5%. Zvyšování dolarových sazeb by mohlo přinést růst obecné volatility. Respondenti očekávají, žen a konci příštího roku budou dolarové sazby na úrovni 1-1,25%. Vliv konkrétního růstu sazeb na ekonomiku a trhy není přesně zřejmý. Respondenti se pouze shodují, že samotný fakt růstu sazeb je poměrně jasným rizikem pro ohodnocení většiny aktiv, ale zároveň pouze malou hrozbou pro vývoj firemních zisků. Předchozí období extrémně rozvolněné měnové politiky charakterizované nulovými sazbami a nákupem aktiv rozhodující měrou přispělo k téměř 7leté růstové rallye. Pokud tento motor zmizí, bude to každopádně mít výrazný vliv a to i v případě, že "utahování" měnové politiky bude jen velmi pozvolné.
Podle historických tabulek index vždy v prvním roce po zahájení růstu sazeb (1994, 1999 a 2004) rostl o 6%. Respondenti se shodují na tom, že současná situace je od dřívějších výrazně odlišná a to především proto, že předtím se nikdy nezačínalo "od nuly". Na konci aktuálně probíhajícího cyklu očekávají respondenti výhledu dolarové sazby na úrovni 3% oproti 4-5% na konci předchozích cyklů.

Akcie jsou nyní relativně levné z pohledu srovnání s dluhopisy. Aktuální firemní výnosy (inverzní poměr k PE) se pohybuje na roční úrovni 5,9% oproti výnosu 2,14% v případě 10letých US Treasuries. Výsledný spread 3,76% se sice meziročně mírně snížil, ale je stále výrazně nad dvacetiletým průměrem na úrovni 1,2 procentního bodu.





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688