STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.12.2015 10:30:13

Týdenní analýza měn. párů GBP.USD, USD.CHF, EUR.CZK

Autor: Bc. Jan Kolář

Z počátku týdne na finančních trzích probíhala mírná korekce velkého pohybu z předchozího týdne v důsledku opatření ECB. Postupně se ovšem do kondice měn začala promítat důležitá makroekonomická data ze zámoří i Evropy včetně situace kolem ropy. Do hry začíná promlouvat i blížící se jednání FEDu, kde se počítá s utažením ekonomiky resp. zvýšením úrokových sazeb. Drtivá většina trhu předpokládá utažení měnové politiky. Podle finančních analytiků vyvstává otázka o kolik, jakým tempem, a jak trh zareaguje na zvýšení sazeb. Většina trhu počítá s pomalým růstem sazeb okolo 25 bazických bodů.

Už teď je zřejmé, že tento týden bude jedním z nejdůležitějších nejen pro americkou ekonomiku, ale i pro budoucí směřování politik centrálních bank.

GBP/USD

Ostrovní měna z počátku týdne vůči dolaru oslabovala vlivem zveřejněných zpráv z britského průmyslu, které spíše zklamaly. Ze špatných dat se libra vzpamatovala, a do důležitého jednání BoE výrazně posílila. Britská centrální banka nepřipravila trhům žádná překvapení. Úrokové sazby zůstávají na stejné hodnotě (0,50 %) a politika BoE se prozatím měnit nebude. Měnový pár reagoval na zprávy mírným oslabením, ale vzápětí ztráty vymazal. Za zmínku stojí pokles britské obchodní bilance, který však libru výrazněji neoslabil. Naopak v závěru obchodního týdne libra posilovala díky oslabenému dolaru.

Měnovému páru se podařilo překonat resistanci okolo hodnoty 1,5140 a stává se supportem. Na 4 hodinovém grafu lze pozorovat, jak dobře zafungovala formace vlajky/praporku. Pár se zastavil na hranici hladiny odporu 1,5230. Indikátor SAR stále signalizuje up-trend. Oscilátor Stochastic se pohybuje v překoupené pozici a indikátor Elder-Ray signalizuje oslabení býčí nálady.

GBP.USD

USD/CHF

V úvodu týdne dolar posiloval, ale v dalších dnech byl pod velkým tlakem švýcarského franku. V pondělí došlo ke zveřejnění zajímavých dat ohledně rezerv zahraničních měn, které udržuje švýcarská národní banka. Rezervy se mírně zvýšily, ale zpráva měla mizivý dopad na pohyb měnového páru. Politika SNB zůstává prozatím stejná. Mírně negativní zprávy z amerického trhu práce dolar opět oslabily, ale ztráty dolar smazal díky poklesu importních cen a nižším vládním výdajům. Ke konci týdne měnový pár ztrácel i přes dobrá makroekonomická data.

Pár se během obchodního týdne propadl pod svůj support (0,9896). Tato hladina se stává hladinou odporu. Měnový pár ji v následujících hodinách několikrát otestoval, ale prozatím bez úspěchu. Naopak se propadl na úroveň důležitého supportu (0.9826). Indikátor Alligator poukazuje na možný konec medvědího trendu, klouzavé průměry se přibližují. Na indikátoru Momentum se vytváří divergence potvrzující počátek býčího pohybu.

USD.CHF

EUR/CZK

Domácí ekonomika se v současné době nachází v dobré kondici, což potvrzují i nově zveřejněná data. Rostla průmyslová výroba a obchodní bilance je v přebytku. Naopak výsledky inflace za listopad nejsou tak příznivé, jak se očekávalo. Tento týden zasedá ČNB a lze čekat prodloužení intervenčního režimu i s ohledem na politiku ECB.

Měnový pár se pohyboval po celý týden v úzkém rozpětí. Nejdůležitější hladina podpory zůstává neměnná - 27.000. Za nejbližší hladinu odporu lze považovat hodnotu 27.050.

EUR.CZK

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688