TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.12.2015 10:35:39

Soudruzi Ransdorfa podrželi. Ze strany ho nevyhodí, má se očistit


Europoslanec Miloslav Ransdorf zůstává členem KSČM. Hrozilo mu přitom, že o členství přijde - v souvislosti s jeho zadržením ve švýcarské bance minulý týden. Ransdorf je tamními úřady obviněn společně s dalšími třemi Slováky z pokusu o podvod.

Europoslanec Ransdorf tvrdí, že údajně chtěl pouze zprostředkovat komunikaci mezi bankou a jejím klientem Vladimírem Huňkem, od něhož měl plnou moc. Tento muž je ale recidivista a odsouzený podvodník, takže se nabízí možnost, že se Ransdorf nechal oklamat. Pro Huňka měl vymoci převod obrovské sumy peněz z údajného dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Dokumenty se však ukázaly jako falešné.

Svou roli v případu vysvětloval Ransdorf KSČM už v úterý. Tehdy se dostavil o půl hodiny později. Dnes měl zpoždění dokonce hodinu. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa vedení vidělo dokumenty, které vyvracejí domněnky, že by se Ransdorf dopustil trestného činu. "Pevně věříme, že kroky, které kolega Milan Ransdorf podnikne, povedou k vysvětlení celé situace a k jeho očištění," uvedla místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. Filip také řekl, že je věcí Ransdorfa, aby očistil své jméno a nezatěžoval skandálem KSČM ani levicovou frakci v europarlamentu.

V pondělí by měl Ransdorf kauzu vysvětlovat i na mimořádném jednání levicové frakce Evropského parlamentu ve Štrasburku. Zástupci frakce o kauze už jednali, ale vzhledem k tomu, že její členové mají k dispozici pouze Ransdorfovo tiskové prohlášení, přijmout stanovisko chtějí až poté, co se s poslancem osobně setkají a dají mu tak příležitost se obhájit. Konstatovali nicméně, že Ransdorfovo "chování způsobilo politické škody".

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Slovenská média uvedla, že transakce se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Ransdorf v rozhovoru pro média ale řekl, že nechtěl ve švýcarské bance vybírat peníze, chtěl prý jen informace k dědictví po švýcarské občance, která zemřela v roce 2005. Dědicem má být český občan. V žádném případě podle něj nešlo o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak některá média uváděla, či o majetek Židů, kteří si jej v bance za války uschovali.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688