Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.12.2015 16:14:08

Levná ropa si vybírá svoji daň

Pro akcie v energetickém sektoru je letošní rok katastrofou, pro některé je ale katastrofou dokonce celá poslední dekáda.

Index S&P 500 sice přidal za posledních deset let 65 % (i přes finanční krizi a jeden a půl roku trvající propad o více než polovinu), ale jeho podindex zaměřený na energetiku vzrostl pouze o 24 %. A po dalším propadu cen ropy v uplynulém týdnu se čtyři akcie z oboru dostaly na své nejnižší hodnoty za více než deset let.

Specifické problémy

Vedení společnosti NRG Energy nedávno opustil její generální ředitel, což zřejmě pro investory nebyla dobrá zpráva a akcie společnosti po tomto kroku spadly o 18 %. Nejde ale o jediný problém firmy, která doplácí na nevydařené investice do obnovitelných zdrojů energie a pokles cen zemního plynu, který výrazně omezuje její příjmy.

Pro společnost Freeport-McMoRan pak není jediným problémem propad ceny ropy, ale také negativní vývoj na trhu s mědí, na níž je společnost z velké části závislá.

Strmý pád cen ropy a zemního plynu výrazně ovlivňuje výzkumné a výrobní společnostiCheseapeake Energy a Southwestern Energy. Společnosti z této oblasti jsou většinou propadem cen ovlivněny nejvíce, jelikož jsou na nich závislé.

Energetické akcie

Investoři a obchodníci jim nevěří

Podle hodnotového investora a blogera Eddyho Elfenbeina aktuálně neexistuje důvod pro koupi akcií těchto firem. Ti, kdo drží tyto akcie, jsou podle něj v zoufalé situaci, protože tyto společnosti v průběhu posledního desetiletí sice zazářily, ale nyní je čeká pouze propad na dno. "Nemyslím si, že bychom u těchto titulů momentálně našli nějakou hodnotu," řekl Elfenbein CNBC.

Technický analytik Rich Ross ze společnosti Evercore ISI vidí při pohledu na tyto společnosti "příslovečný padající nůž". "Jako zastánci technické analýzy jsme placeni za to, abychom hledali signály ukazující obrat. Čekáme na takové signály, nepředpokládáme je," říká Ross s tím, že momentálně podobné signály obratu na těchto titulech nevidí.

Mějme ale vždy na paměti, že když je pesimismus na vrcholu, objevují se zajímavé příležitosti. A nějaké se nepochybně vynoří i v sektoru ropy a zemního plynu. Zda mezi nimi bude některá ze čtyř výše uvedených firem, není jisté, ale ani vyloučené.

 

Jestli Čína zabila komoditní supercyklus, Fed ho pohřbíJestli Čína zabila komoditní supercyklus, Fed ho pohřbí

Z pohledu komodit to vypadá, jako by 21. století ani nezačalo. Komoditní index sestavovaný agenturou Bloomberg se aktuálně pohybuje kolem 80 bodů, což je úroveň, na níž se naposledy nacházel v době, kdy nejprodávanějším produktem amerického Applu byl stolní počítač a lidé si ho v Evropě mohli koupit za německé marky nebo francouzské franky. To nejhorší ale možná teprve přijde. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688