Patria (Patria Finance)
Komodity  |  09.12.2015 13:11:52

Když se ropa propadne pod 40 USD, ropné společnosti krvácejí…


Ceny ropy včera prohloubily ztráty a atakovaly nová téměř sedmiletá minima. Referenční Brent se zuby nehty držel nad 40 dolary za barel, ale i tuto psychologickou hranici v úterý odpoledne na chvíli prolomil a to poprvé od února 2009. Americká WTI se propadla pod 38 dolarů za barel. Rekordně nízké ceny ropy jsou pro producenty černého zlata tak čím dál bolestivější a čtyřicítka se stala pro ceny ropy novým důležitým mezníkem. V současné chvíli se navíc může zdát, že ropě by k výraznějšímu růstu pomohl snad jen zázrak poté, co se Organizace zemí vyvážejících ropu v pátek ve Vídni rozhodla razit nový postoj a nechat trh ať si jednoduše dělá, co chce a to stále nižším cenám ropy navzdory.

Momentální propad cen musí řešit sám trh a časem se tak snad i stane, ale ještě předtím čeká státní i soukromé energetické producenty pokračování velmi bolestného období. Asi 40 procent trhu pochází právě z řad členů OPEC a angažuje se nyní v tvrdé bitvě o tržní podíl a produkce zemí OPEC pravděpodobně v příštím roce po zrušení protiíránských sankcí ještě poroste. Soukromé ropné společnosti, které tvoří další významný podíl ropného trhu, si prošly velmi obtížným rokem a byly nuceny značně omezovat investice. Jak naznačuje i razantní propad zisku největších ropných společností, ve stovkách zasedacích místností se tak vede mnoho debat vedoucích k tisícům klíčových rozhodnutí. Zásadní otázky si však většinou kladou dvě: kolik mají nyní k dispozici hotovosti na investice a jakou mohou očekávat návratnost na základě odhadovaných cen ropy v příštím roce. A všechna předpokládaná čísla stále klesají.

Odhad zisku EBITDA pěti největších ropných společností z hlediska hodnoty v roce 2015 a 2016 v miliardách USD

-1
Zdroj: WSJ

Ve srovnání s létem 2014, kdy ceny černého zlata dosahovaly vrcholu, se prognózy zisku EBITDA pro pět největších soukromých ropných a plynových společností propadly pro roky 2015 a 2016 dohromady o naprosto neuvěřitelných 232 miliard dolarů neboli 42 procent. A tyto odhady se zakládají na předpokladu, že cena ropy se v příštím roce vrátí na zhruba 60 dolarů za barel. Jenže, i kdyby se tak opravdu stalo, na trhu futures producenti nedostanou odteď za rok více než 48 dolarů. Navíc někteří giganti odvětví jako jsou Exxon Mobil nebo Chevron jsou odhodláni vyplácet vyšší dividendy.

Ceny ropy kolem 40 dolarů za barel dusí například energetické společnosti i celý ropný průmysl v Kanadě, kde byly firmy z odvětví nuceny zrušit již 40000 pracovních míst. A špatné zprávy se pro tamní ropný průmysl hromadí dál a dál a kanadští producenti si tak lamou hlavu, jak to za současné situace v zemi, která je s ohledem na náklady jedním z nejdražších míst pro vrtání a těžbu fosilních paliv na světě zařídit, aby generovali zisk. Při cenách pod 40 dolarů za barel jsou již mnohé společnosti navíc ztrátové.

Kanadským producentům tak nezbývá než doufat, že s pomocí technologií a inovací budou schopni pohnout s nákladovou křivkou tak, aby byli i nadále konkurenceschopní a pokračovali v boji o podíl na trhu. Navíc věří, že jako každý cyklus musí i současné období nízkých cen a útlumu kanadského ropného průmyslu jednoduše skončit. Vše je otázkou nabídky a poptávky a ty se v určitém bodě přece musí vyrovnat. Otázkou však zůstává, kdy k tomu konečně dojde?

Hádat, kdy za současné situace dojde k oživení cen ropy, je však díky OPECu, který dal od veškeré kontroly trhu ruce pryč, ještě těžší než kdy dřív. Podstatnou otázkou navíc zůstává, jak moc vlastně ropa půjde nahoru, až dojde k vytouženému růstu cen. Ačkoliv pokračující propad na několikaletá minima oseká soukromé ropné projekty na roky dopředu, ti, kteří budou schopni přežít a z problémů se vymanit by po odrazu cen černého zlata ode dna z krize mohli vyjít ještě silnější.

Zdroj: WSJ, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

09.12. 16:34  Kdy nakupovat? (Bejvoč)
09.12. 16:28  Kdy nakupovat? (Pavel Rudolf)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688