Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.12.2015 23:12:46

8. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie na začátku úterního obchodování opět ztrácely, když je nadále srážel propad světových cen ropy, který oslabuje akcie ropných firem. Později se ztráty ropy i akcií zmírnily, trh ale podkopávaly i nové slabší údaje z čínské ekonomiky. Nakonec hlavní indexy odevzdaly do jednoho procenta.

Indexy zahájily obchodování ztrátami o zhruba procento. V té době ceny ropy sestoupily na nová minima od počátku roku 2009, později se ale začaly zotavovat, což pokles cen akcií zmírnilo. Dow nakonec odepsal 0,92 % na 17 568 bodů, S&P 500 klesl o 0,65 % na 2 063,59 bodu a Nasdaq Composite ztratil mírných 0,07 % na 5 098,24 bodu. Nejvíce utrpěly sektory základních materiálů, energetiky a financí, na zelené nule naopak zakončily tituly z odvětví zdravotní péče a jen lehce pod nulou zůstal sektor veřejných služeb. Index volatility VIX stoupl o 11,11 % na 17,6 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelý bazický bod na 2,22 %.

S&P 500 (8. prosince 2015)
S&P 500 (8. prosince 2015)

Akcie ropných koncernů ExxonMobil (-2,78 %) a Chevron (-0,97 %) oslabovaly v polovině dne o procento, zpočátku ztrácely přes tři procenta. Už v pondělí odepsal oborový index energetických firem nejvíce od konce srpna.

Sektor dopravy táhly dolů akcie Southwest Airlines (-9,04 %) poté, co firma oznámila, že očekává meziroční stagnaci nebo pokles na úrovni provozních tržeb na sedadlo a míli. Celkově tak dopravní firmy zažily nejhorší den na burze od 24. srpna.

Akcie společnosti QUALCOMM (-5,63 %), největšího výrobce čipů do mobilních telefonů na světě, výrazně ztrácely poté, co regulátor v EU uvedl, že firma zneužívá své postavení. Podle Reuters je proto ve hře velká pokuta.

Investoři mají rovněž obavy o globální ekonomiku, které vedle propadu cen ropy dále zvýraznily údaje o dalším poklesu čínského dovozu (-8,7 % v listopadu, 13. pokles v řadě). "Pokles cen ropy naznačuje celosvětově slabou poptávku, což znepokojuje investory, kteří právě připravují výhled pro příští rok," řekl agentuře Reuters Scott Brown, který působí jako hlavní ekonom floridské firmy Raymond James.

"Úterní poklesy přičítám kombinaci stále slabé ropy a nepříznivých dat o čínském zahraničním obchodu," uvedl dále Jack Ablin, investiční ředitel v BMO Private Bank.

Pokračující propad cen ropy na nejnižší hodnoty za posledních sedm let srazil v úterý na mnohaletá minima měny vývozců ropy, jako jsou kanadský dolar, norská koruna a ruský rubl. Sestup cen ropy vyvolal výrazný pokles na akciových trzích, což posílilo kurzy bezpečných měn, jako je japonský jen, ale také euro.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v říjnu 5,383 milionu (odhad: 5,540 milionu, září: 5,534 milionu, revidováno z 5,526 milionu).
  • Menší americké podniky podle aktuálního průzkumy nadále počítají s rychlejším růstem mezd. Vyplývá to z listopadových údajů National Federation of Independent Business (NFIB), podle kterých 23 % firem v posledním měsíci zvýšilo platy (v říjnu 21 %).
  • Morgan Stanley propustí 1 200 zaměstnanců ve snaze zlepšit ziskovost. Jde o pracovníky z oddělení pevně úročených produktů a obchodování s komoditami.
  • Yahoo! upouští od plánu na oddělení podílu ve společnosti Alibaba do samostatné firmy. Nově naopak zkoumá možnosti odloučení svého jádrového byznysu, například v Japonsku.
  • Citigroup zvyšuje doporučení na akcie FireEye na "kupovat" z "neutral".
  • Pacific Crest začíná pokrývat akcie Amazonu s doporučením "overweight" a cílovou cenou 800 dolarů.
  • Nadnárodní těžařská společnost Anglo American plánuje rozsáhlou restrukturalizaci, která bude zahrnovat prodej velké části aktivit a postupné snížení počtu zaměstnanců na 50 000 ze současných 135 000. Reaguje tak na prudký pokles cen komodit. Firma v úterý rovněž oznámila, že na rok zastaví vyplácení dividend akcionářům.
  • KeyBanc Capital snižuje doporučení na akcie Office Depot na "sector weight" z "overweight".
  • KeyBanc Capital snižuje doporučení na akcie Staples na "sector weight" z "overweight".
  • Eli Lilly zvyšuje kvartální dividendu o 2 % na 51 centů na akcii.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Extrémní hodnoty tohoto indikátoru signalizují pokračování býčího trhu Extrémní hodnoty tohoto indikátoru signalizují pokračování býčího trhu

Nejednoznačný vývoj na akciových trzích vyvolává stále více spekulací a teorií o tom, kterým směrem se budou trhy ubírat v nejbližší době i v dlouhodobějším horizontu. Podívejme se na jeden býčí názor vycházející ze situace, která se často neopakuje. O to zajímavější je její úspěšnost. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688