Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.12.2015 20:18:26

Jaké firmy se napakují na terorismu?

Spojené království plánuje navýšit svůj rozpočet v oblasti obrany a bezpečnosti na následujících deset let a zbrojařské společnosti tento krok vřele vítají. Válka s terorismem tak má, alespoň dočasně, první vítěze.

Titulek zní možná trochu konspiračně a zastánci podobných teorií rádi tvrdí, že zbrojařský průmysl podporuje teroristy stejně vydatně jako své domovské armády Pravdou ale je, že jakékoli vyhrocení situace nebo hrozící konflikt přejí vyzbrojování. Lobbisté na straně firem, které působí ve zbrojařském průmyslu, mají práci ulehčenou a není problém politiky přesvědčit o tom, že nové a modernější zbraně jsou zkrátka pro boj s nepřítelem to nejdůležitější.

Bezpečnost za každou cenu

Na zvýšenou aktivitu teroristických skupin v Evropě zareagoval i britský premiér David Cameron, který na začátku týdne oznámil, že jeho vláda upraví rozpočet na obranu a bezpečnost pro následující dekádu o 12 miliard liber na celkem 178 miliard liber. Jak Cameron řekl, tento krok je nutný k tomu, aby byli v bezpečí Britové nyní i v dalších generacích. "Vraždy v Paříži nám jasně připomněly, že IS není problém vzdálený tisíce mil, ale je přímou hrozbou pro naši bezpečnost," uvedl britský premiér.

V rámci nové obranné politiky Velká Británie plánuje nákup dvou nových letek strojů Eurofighter Typhoon, 39 bitevníků typu Stealth F-35 (další plánuje nakoupit britské letectvo na nové letadlové lodě), devíti nových letadel určených na boj proti ponorkám Boeing P-8 a dronů nové generace. Vyšší výdaje půjdou i na protiteroristické operace a speciální jednotky.

Impulz pro britské giganty

Tento krok přichází po pěti letech snahy o omezování výdajů na zbrojení, což samozřejmě pomáhá akciím společností, které se na vyzbrojování a modernizaci britské armády budou podílet. Velký podíl na vyzbrojování britské armády má firma BAE Systems, která v tomto oboru patří mezi světové lídry trhu. Spolupodílí se na výrobě obou zmiňovaných letadel (F-35 i Eurofighter Typhoon) nebo letadlových lodí královského námořnictva (které se mají podle plánů stavět především v Británii). Jedním z největších výrobců leteckých motorů na světě je pak známá společnost Rolls-Royce, která se rovněž podílí na konstrukci letadel Typhoon.

Posledně jmenovaná společnost a její akcie podobný impulz potřebují jako sůl, protože v posledních letech to s nimi jde z kopce. Akcie Rolls-Royce přidaly za pondělí a úterý přes 6 %, BAE Systems pak 1,6 %, a to i přes úterní oslabení způsobené sestřelením ruského letadla nad Tureckem.

Dalšími britskými společnostmi, které mohou těžit ze zvyšování výdajů na obranu, jsou Babcock, která poskytuje služby a servis v oblasti infrastruktury (+6 % za dva dny), QinetiQ, působící v oblasti testování vojenského vybavení, nebo Cobham, která se podílí na výrobě součástek do letadel a komunikačních systémů.

Akcie britských firem napojených na zbrojní průmysl
Akcie britských firem napojených na zbrojní průmyslZdroj: Google

Vítězové z USA?

Ještě lépe na tom ale podle Financial Times mohou být americké firmy Boeing a Lockheed Martin, které jsou primárními dodavateli u letadel P-8 a F-35. V souvislosti s angažováním Boeingu zavládlo u jeho evropských konkurentů velké rozčarování, jelikož jejich protiponorková letadla jsou údajně levnější, ale také by jejich angažování mohlo znamenat větší podíl britských firem na kontraktech. Nakonec však vyhrál argument, že stroje amerických firem jsou již v provozu a rychleji dostupné, což je pro novou zakázku kritické. Zkrátka kvalitní zbrojařská lobby v praxi.

Akcie amerických firem napojených na zbrojní průmysl
Akcie amerických firem napojených na zbrojní průmyslZdroj: Google

Lze očekávat, že britská iniciativa nebude ojedinělou snahou a podobné kroky v budoucnu přijdou v dalších zemích, které mají potenciál upevňovat své mocenské postavení na pozadí boje s terorismem. Po úterním sestřelení ruského letadla Tureckem je to dokonce velmi pravděpodobné. Zní to cynicky, ale válka vždy byla pro určité skupiny a společnosti dobrým byznysem¨

 

 Do čeho úspěšně investovat v roce 2016

Chcete se dozvědět, jak se budou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2016? A co čeká svět alternativních investic? Jedinečnou možnost máte ve středu 6. ledna 2016 na Investičním fóru. V rámci šesti moderovaných diskuzních bloků a šesti samostatných přednášek vystoupí přední ekonomové a investiční odborníci z celého světa, kteří nabídnou ty nejlepší investiční strategie pro rok 2016.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.06.2019Americké akcie: Jaké zisky firem čekají analytici? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.11.2016Jaké firmy drží nejvíc hotovosti? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688