Patria (Patria Finance)
Komodity  |  08.12.2015 15:32:58

OPEC dal trhu volnost, sám má cca 3 mil. barelů nevyužitých kapacit


OPEC se na svém pátečním zasedání přiklonil ke zcela novému volnomyšlenkářskému postoji k produkci ropy ve stylu, který Írán označil jako „každý si odteď dělá, co chce“. Světový ropný trh by tak ale mohly zaplavit příští rok další miliony barelů a to zvláště z Íránu, Saudské Arábie nebo Libye. OPEC podle íránského ministra pro ropu Zanganeha opouští oficiální cíl ropné produkce a právě Írán má tak volné ruce ke zvýšení vývozu černého zlata o zhruba 1 milion barelů, jakmile budou příští rok zrušeny západní sankce namířené proti jadernému programu Teheránu.

Írán není ale zdaleka jediným členem, který má potenciál ještě přifouknout již tak přezásobený ropný trh. Například Libye nyní čerpá zhruba čtvrtinu předválečné kapacity 1,6 milionu barelů denně a velké rezervy má i největší a nejvlivnější člen OPEC Saudská Arábie. V příštím roce tak dost možná můžeme od členů Organizace zemí vyvážejících ropu očekávat, že pošlou ještě více černého zlata na globální trh.

Nevyužitá produkční kapacita ropy členských států OPEC (b/d)

-1

OPEC se vzdal veškerých snah o naplnění své mise, která původně vedla k jeho založení – tedy řízení ropného trhu a poslal tak referenční Brent téměř na sedmiletá minima. V pondělí spadla cena ropy Brent i WTI o více než 6 procent, Brent se tak propadl pod 41 dolarů za barel a WTI pod 38 dolarů a zavřely na úrovni minim nevídaných od finanční krize. Dnes ceny černého zlata rostou o více než procento podpořené daty o čínském dovozu komodit, Brent se stále drží nad 41 dolary a WTI se přehoupla těsně nad 38 dolarů za barel.

Historická paralela
S ohledem na postoj OPECu a současnou situaci na trhu černého zlata se může zdát, že historie se opakuje a nápadně připomíná období z let 19971999, kdy Organizace zemí vyvážejících ropu ztratila kontrolu nad ropným trhem a cena černého zlata spadla až k méně než 10 dolarům za barel. Venezuela tehdy za šest let od roku 1992 zvýšila produkci z 2,2 milionu barelů denně na 3,5 milionu barelů, na což Saudská Arábie reagovala zvýšením vlastní produkce a doslova zaplavila trh. Pravdou však také zůstává, že z této krize se OPEC vymanil tak, že cena ropy vylétla až k téměř 150 dolarům za barel. Pokud by se tedy historie skutečně měla opakovat. Zdá se, že černá komodita má před sebou skutečně divokou jízdu.

Cena ropy Brent za posledních 20 let

-1

Od růstu saudské produkce a čínské ekonomiky přes finanční krizi až po boj o podíl na trhu. Právě saudská produkce stoupla ze zhruba 8 mil. b/d v roce 1995 do roku 2015 na více než 10,5 mil. b/d.

Asijská krize, El Nino a Venezuela
Když OPEC právě v roce 1997 zvedl produkci, nacházela se Asie v hospodářském útlumu. Červencová devalvace thajského bahtu tehdy odstartovala finanční krizi, která se přetavila v ekonomickou recesi nejen v Thajsku ale i například v Indonésii, Malajsii nebo na Filipínách. Ačkoliv tentokrát Asie nekolabuje, je zde nepopíratelný faktor největšího čínského zpomalení hospodářského růstu za poslední čtvrtstoletí. Bylo to právě rozhodnutí zvednout produkční kvóty na zasedání OPEC v Indonésii roku 1997 na samém počátku asijské krize, které černé zlato poslalo až k 10 dolarům za barel.

Další historickou paralelou je klimatický fenomén El Nino, který snížil poptávku po topných palivech právě v letech 19971999 a svědky tohoto klimatického jevu jsme i v letošním roce, kdy se navíc jeho intenzita blíží úrovním z konce devadesátých let a zásoby topné nafty v USA nebo Severní Evropě jsou tak vysoké, že mají potenciál ovlivnit celkovou poptávku po surové ropě.

Právě v roce 1998 zažila radikální politickou změnu Venezuela, kde prezidentské volby vyhrál Hugo Chavez a odstartoval tam novou éru socialismu a spojil se se Saudskou Arábií ve snižování ropné produkce. Po šestnácti letech chavismu tak produkce černého zlata klesla o 10 procent. Dalšího politického kotrmelce se ale Venezuela dočkala shodou okolností i včera, kdy si většinu v tamním kongresu po šestnácti letech zajistila opozice.

Zdroj: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688