Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.12.2015 23:46:40

7. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie v zámoří zahájily týden poklesem. Dolů je tlačily zejména ropné a plynárenské společnosti, na které má negativní vliv pokračující propad světových cen ropy. Akciové trhy tak přišly o část zisků, které jim v pátek přinesla příznivá zpráva o vývoji situace na americkém trhu práce. Ceny ropy se v pondělí propadly nejníže za téměř sedm let, a to zejména kvůli přetrvávající neochotě kartelu OPEC zmírnit převis nabídky nad poptávkou omezením těžby.

Dow spadl o 0,66 % na 17 730,51 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,7 % na 2 077,07 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,79 % na 5 101,81 bodu. Index volatility VIX stoupl o 6,95 % na 15,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil asi o tři bazické body na 2,236 %.

V mínusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů. Nejvíce, přes čtyři procenta, spadl energetický sektor, následovalo se zhruba 2,5% ztrátou odvětví základních materiálů. Nad nulou se udržel sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (7. prosince 2015)
Americké akcie (7. prosince 2015)Zdroj: Google

V pondělí opět výrazně klesly akcie podniků z energetického odvětví, které tak prohloubily páteční propad v reakci na výsledek zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Prezident kartelu, nigerijský premiér pro ropu Emmanuel Ibe Kachikwu, v pátek odpoledne oznámil, že budou členské země OPEC pokračovat v souhrnné těžbě ropy v objemu kolem 31,5 milionu barelů denně.

Ceny černého zlata jsou již od poloviny loňského roku pod silným tlakem v důsledku převisu nabídky nad poptávkou. Trh spekuloval, že by OPEC na prosincovém zasedání mohl vyjádřit ochotu podniknout kroky na podporu cen, tedy buď naznačit ochotu těžbu snížit, nebo tak přímo učinit. Nic takového se ale nestalo.

V pondělí se výrazně propadla cena akcií firem CONSOL Energy (-15,03 %)Devon Energy (-10,09 %)Southwestern Energy (-8,01 %) nebo Chesapeake Energy (-6,15 %). Podle Briana Fenskeho ze společnosti ITG tlačí akcie energetických a ropných firem do mínusu také rostoucí počet bankrotů v těchto odvětvích.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Americký prezident Barack Obama označil střelbu v kalifornském San Bernardinu za teroristický čin, jehož účelem bylo zabíjet nevinné lidi. Řekl to v proslovu k národu z Oválné pracovny Bílého domu, odkud se obrátil na občany v reakci na střelbu, při níž bylo zabito 14 lidí. Obama rovněž hovořil podrobněji o boji proti terorismu a slíbil zničení Islámského státu.
  • Lockhart (Fed): Ekonomické podmínky jsou uspokojivé a finanční trhy jsou připravené na začátek zvyšování sazeb.
  • Americký konglomerát General Electric odstoupil od plánů na prodej výroby domácích spotřebičů švédské firmě Electrolux. Dohoda o obchodu za 3,3 miliardy dolarů byla oznámena loni v září. GE ji ale ukončil, uvedl Electrolux v pondělním sdělení. Akcie Electroluxu se po sdělení propadly o téměř 15 %, akcie General Electric v pondělí zlevnily o 0,39 %.
  • Evropský výrobce letadel Airbus má nakročeno k vítězství nad svým americkým soupeřem Boeingem v letošním závodě o největší počet objednávek na nová letadla. Boeing ale vítězí v počtu dodaných strojů, informovala v pondělí agentura Reuters.
  • JPMorgan snižuje cílovou cenu akcií GoPro na 45 z 55 dolarů. V pondělí akcie GoPro zlevnily o 2,72 %.
  • Stifel Nicolaus snižuje doporučení na akcie Vanguard Natural Resources na "prodat" z "držet". V pondělí se akcie Vanguard Natural Resources propadly o 28,92 %.
  • Leerink Partners snižuje doporučení na akcie Agios Pharmaceuticals na "market perform" z "outperform", cílovou cenu upravuje na 62 ze 105 dolarů. V pondělí cena akcií Agios Pharmaceuticals spadla o 20,41 %.
  • Akcie Chipotle Mexican Grill se v předobchodní fázi propadly o 9 % poté, co firma snížila svůj celoroční výhled. Analytici se nyní předhánějí ve snižování doporučení. Analytické týmy firem Cowen a Guggenheim snížily investiční doporučení i z důvodu poklesu tržeb řetězce restaurací spojeného s nedávným propuknutím epidemie bakterie E.coli. Wedbush Securities a JPMorgan na titul rovněž snížily cílovou cenu. V řádném obchodování v pondělí akcie Chipotle Mexican Grill odepsaly 1,68 %.
  • Akcie Pep Boys v předobchodní fázi posilovaly poté, co Carl Icahn oznámil, že ve firmě nyní drží 12,12% podíl. Icahn navíc firmě nabídl převzetí za 15,50 USD za akcii. V říjnu se firma dohodla na převzetí s Bridgestone za 15 USD za akcii. V řádném obchodování v pondělí akcie Pep Boys přidaly 2,36 %.
  • Výrobce kávovarů Keurig Green Mountain souhlasí s návrhem investiční skupiny vedené JAB Holding, která ho chce stáhnout z burzy. Akcie firmy budou vykoupeny za 92 dolarů za kus, celkem tedy za zhruba 13,9 miliardy dolarů, což vůči pátečnímu závěru představuje 78% prémii. V pátek akcie Keurig Green Mountain uzavřely na ceně 51,70 USD. V pondělí akcie Keurig Green Mountain zdražily o 71,93 % na 88,89 USD.
  • Finanční ředitel Yum! Brands Patrick Grismer 19. února odejde z funkce. Jako důvod svého odchodu z pozice uvedl, že chce být blíž své rodině. Nástupce Grismera bude společnost teprve hledat. Akcie Yum! Brands v pondělním after-marketu beze změny, v řádném obchodování +0,35 %.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

6 TOP obchodů roku 2016 podle Goldman Sachs6 TOP obchodů roku 2016 podle Goldman Sachs

Konec roku je tradičně obdobím predikcí a doporučení na nejzajímavější a nejlepší obchody v příštích 12 měsících. Dnes tady máme šest nejlepších obchodů podle analytiků a investičních stratégů z Goldman Sachs. Určitě zajímavé čtení, které může posloužit jako inspirace, avšak jako doporučení spíše ne. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688