Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  07.12.2015 12:18:01

Ukončení intervenčního režimu: Důsledky pro ekonomiku a domácnosti

Příští měsíc tomu budou dva roky, co ČNB využila měnověpolitický nástroj v podobě devizové intervence a oslabila kurz české koruny nad hladinu 27 CZK/EUR.

Ekonomický vývoj od zahájení devizových intervencí

Vývoj ekonomiky se během této dvouleté periody výrazně zlepšil. Nejdelší recese v historii České republiky skončila a ekonomika je v současné době nejrychleji rostoucí v celé EU.

Trh práce zaznamenal oživení, nezaměstnanost klesla na 6 % a reálné mzdy začaly růst. Jediné, co zaostává za očekáváními analytiků ČNB, je inflační vývoj. Ten je tlačen dolů nízkými cenami ropy a potravin, díky kterým se stále nedaří dostat inflaci k 2% cíli.

Kurzový závazek

Opuštění intervenčního režimu

Inflační vývoj je klíčovým parametrem pro opuštění kurzového závazku. Dokud nedosáhne inflace svého cíle, nelze očekávat, že k exitu dojde. To je také důvodem, proč byl závazek neustále prodlužován.

Ze zápisu z jednání Bankovní rady lze jasně vyčíst, že kurz bude jako nástroj měnové politiky využíván minimálně do druhé poloviny roku 2016.

Možné scénáře opuštění kurzového závazku

Samotní představitelé banky přiznávají, že ve chvíli, kdy ČNB do režimu vstoupila, neměla vypracovaný scénář jeho opuštění. Otevírá se několik možných cest, jak může exit z kurzového režimu vypadat.

1. scénář opuštění závazku

První cestou je tzv. švýcarský scénář, pojmenovaný dle příkladu Švýcarské centrální banky z ledna tohoto roku. Ta oznámila, že již hladinu 1,2 EUR/CHF nebude bránit, načež švýcarský frank skokově posílil.

Tento postup je velmi těžkopádný a má významný dopad na reálnou ekonomiku (hlavně na exportéry). Představitelé ČNB několikrát vyslovili tezi, že podobnou cestou rozhodně nepůjdou. Nutno podotknout, že se Švýcarsko následkem tohoto opatření dostalo do recese!

Aby ČNB k něčemu podobnému přistoupila, musela by svůj kurzový závazek dementovat a ve velkém objemu odprodat své devizové rezervy, což by způsobilo skokové posílení kurzu.

2. scénář opuštění závazku

Druhou cestou exitu je scénář, který je představiteli ČNB nazýván „sametový“. Při něm nedojde k žádnému skokovému posílení koruny, ale objem prodejů devizových rezerv bude tak nízký a pozvolný, že bude mít na měnový kurz pouze minimální dopad.

Česká národní banka bude připravena exit z intervenčního režimu vyhladit tak, aby zabránila prudkému posílení koruny, uvedl víceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

„Sametový scénář“ je tedy ideální způsob, jak obdobný režim provádění měnové politiky opustit.

Význam ukončení intervenčního režimu pro „obyčejné lidi“

Po ukončení intervenčního režimu lze vzhledem k rychlému růstu české ekonomiky a následnému zvyšování úrokových sazeb očekávat posílení korun

Co to znamená pro jednotlivce?

Importované zboží bude levnější, tak i ceny pohonných hmot či zahraničních dovolených. Naopak na úrovni národního hospodářství můžeme očekávat např. nižší hodnotu dotacíBruselu vyjádřenou v korunách.

Čeští exportéři z posílení kurzu nebudou nadšeni.

Tržby exportérů budou po konverzi na koruny nižší. Zde se nabízí východiska v podobě snižování nákladů, možného propuštění, tlaku na zvýšení produktivity a kvality.

Zmíněné efekty mohou být slabší u firem, které se tzv. hedgují (zajišťují) a mají dlouhodobě stanovený kurz. Cenové rozdíly se pak projevují se zpožděním.

Zůstává i varianta, že se domácí firmy se svými dodavateli dohodnou na platbě v cizích měnách nebo si rovnou vyhledají dodavatele v zemích eurozóny.

Východiska pro českou ekonomiku

Česká ekonomika je fundamentálně zdravá. Odborníci se shodují, že jediným viditelným rizikem je výstup z intervenčního režimu ČNB.

Představitelé banky ujišťují, že k žádnému skokovému posílení kurzu rozhodně nedojde a v případě zvýšené volatility jsou ochotni na devizovém trhu opětovně zasáhnout.

Jak vše bude vypadat ve skutečnosti, se dozvíme až v nadcházejících letech. Načasování bude záviset na inflačním vývoji, politice Evropské centrální banky a celkové hospodářské situaci v Eurozóně, která je naším největším obchodním partnerem.

Autor: Sven Subotič, Jakub Mašek | aurainvest.cz 

Zdroj dat: czso.cz

 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688