Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  07.12.2015 11:56:07

Po Německu už se pro naftu Čechům nevyplatí jezdit ani na Slovensko, v Česku je tankování 11. nejlevnější v EU

 
     
  • Průměrné ceny motorové nafty v EU a v ČR zůstaly na téměř stejné úrovni jako před měsícem (změny o 0,1 %, tedy o 4 haléře). 
     
  • Nafta se tento týden v 28 státech unie nakupuje v průměru za 32,79 /l. Češi mohou být rádi, že tankují o 2,28 levněji.
  •  
  • Tankováním u zahraničních sousedů se ovšem příliš ušetřit nedá. Výrazně levnější je nafta pouze v Polsku. Ceny na Slovensku oproti tomu za uplynulý měsíc poskočily výrazně směrem nahoru.
  •  
  • Plyne to z pravidelné analýzy společnosti Axigon, nákupní aliance sdružující více než 10 000 členů.
  •  
 

České firmy si na ceny pohonných hmot příliš stěžovat nemohou. Ze srovnání průměrných cen napříč Evropskou unií plyne, že v zemi je jedenáctá nejlevnější nafta ze všech 28 států unie. V jednotlivých zemích se přitom cifry v cenících čerpacích stanic poslední měsíc příliš neměnily. Přesto z nových čísel plyne jedna důležitá informace – na Slovensko se pro levnější naftu už jezdit nevyplatí.

 Ze všech sousedních států ČR ceny poklesly pouze v Polsku, a to o 22 haléřů za každý natankovaný litr (−0,8 %). „Na Slovensku došlo k výraznému růstu cen o 63 haléřů na litr (+2,2 %). Jedná se o téměř nejvyšší skok cen v rámci celé EU oproti stejnému období před měsícem. Kvůli takto vysokému růstu se průměrné ceny na Slovensku srovnaly s cenami na českém trhu,“ komentoval vývoj cen generální ředitel nákupní aliance Axigon Damir Duraković. A ceny rostly i u dalších sousedů: v Německu o 11 haléřů, a v Rakousku o 4 haléře.Jet tankovat přes hranice se tak stále vyplatí řidičům, kteří zamíří do Polska. V průměru ušetří 2,48  na každém natankovaném litru. Dá se uspořit také při tankování v Rakousku, a to v průměru 57 haléřů na každém litru. Naopak v Německu si zákazníci pump v průměru připlatí 86 haléřů za každý natankovaný litr. 

Odstrašujícím příkladem pro Čechy může být Itálie. Axigon doporučuje řidičům rozhodně tankovat dříve, než přejedou italské hranice. „Ceny v Itálii totiž dlouhodobě patří mezi nejvyšší v rámci celé EU. Oproti ČR si tam připlatíme téměř 7 /l. Dráž je už jenom ve Velké Británii,“ dodal Duraković. 

 

 

O metodice srovnání cen nafty v EU

 

Evropské komisi data prostřednictvím Českého statistického úřadu reportuje každé pondělí 1 475 čerpacích stanic v ČR, tedy vzorek 40 % veškerých veřejně dostupných čerpacích stanic v ČR. Jde o vážené průměry (tedy zohledňující, jaké množství paliva bylo čerpáno na jednotlivých čerpacích stanicích za jeden rok). Axigon následně data zpracovává a komentuje.

 

O nákupní alianci Axigon

 

AXIGON, a.s., je nákupní aliance sdružující 10 000 malých a středních firem. Naši měsíčně tankují přes 700 000 litrů pohonných hmot, díky čemuž mají trvalou slevu 1,20 /l na tankování u Shellu, 0,50 /l u EuroOilu (Čepro) a přístup k tzv. plošným cenám v rámci celé České republiky.


Ing. Damir Duraković, generální ředitel, AXIGON, a.s.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688