Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.12.2015 13:10:42

4. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily páteční obchodní seanci mírným růstem a během celého dne zisky navyšovaly. Podpořila je zejména velmi slušná data z trhu práce, podle kterých v listopadu ekonomika USA vytvořila více než 200 tisíc pracovních míst. Současně byla výše revidována data za říjen. Dolů ale zamířily akcie těžařů a energetických firem poté, co ropný kartel OPEC rozhodl, že bude pokračovat v silné těžbě černého zlata navzdory propadu jeho cen způsobenému převisem nabídky nad poptávkou.

Index Dow vyskočil o 2,12 % na 17 847,63 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 2,05 % na 2 091,69 bodu a Nasdaq Composite připsal 2,08 % na 5 142,27 bodu. Index volatlity VIX spadl o 18,22 % na 14,81 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o čtyři bazické body na 2,271 %.

V plusu uzavřelo devět z deseti hlavních sektorů. Nejvíce se dařilo sektoru zdravotní péče, technologickému a finančnímu odvětví a sektoru necyklického spotřebního zboží. Pod nulou skončil energetický sektor, který ve druhé polovině seance srazilo rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) pokračovat v silně těžbě černého zlata.

Americké akcie (4. prosince 2015)
Americké akcie (4. prosince 2015)Zdroj: Google

Ropný kartel OPEC na pátečním zasedání ve Vídni rozhodl, že těžbu černého zlata nesníží. Podle prezidenta organizace, kterým je nigerijský premiér pro ropu Emmanuel Ibe Kachikwu, hodlá OPEC pokračovat v těžbě kolem 31,5 milionu barelů denně. Nejmenovaný zdroj zpravodajské agentury Reuters ještě před koncem zasedání uvedl, že se kartel dohodl na zvýšení stropu těžby z 30 milionů barelů denně na 31,5 milionu barelů denně, Ibe Kachikwu ale později uvedl, že bude OPEC pokračovat v těžbě dosavadním tempem kolem 31,5 milionu barelů denně bez toho, aby se oficiální kvóta 30 milionů barelů zvýšila.

Ceny černého zlata jsou již od poloviny loňského roku pod silným tlakem v důsledku převisu nabídky nad poptávkou. Trh spekuloval, že by OPEC na pátečním zasedání mohl vyjádřit ochotu podniknout kroky na podporu cen, tedy buď naznačit ochotu těžbu snížit, nebo tak přímo učinit. Rozhodnutí o pokračování silné těžby lze ale interpretovat tak, že OPEC nehodlá podíl na trhu darovat konkurenci a bude se nadále snažit těžaře z ostatních zemí bohatých na ropu vyhladovět. Hlavním stoupencem této strategie je Saúdská Arábie. 

Propadly se například akcie firem NRG Energy (-17,96 %), Kinder Morgan (-12,67 %) nebo Consol Energy (-11,16 %). Cenné papíry společností ExxonMobil (+0,57 %), Chevron (+0,97 %) a Schlumberger (-0,13 %) oznámení kartelu OPEC ustály.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

 

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Trh s IPO jako signál konce býka?Trh s IPO jako signál konce býka?

Letošní rok zatím v USA není špatný, pokud jde o počet primárních emisí akcií (IPO), jejich objem a úspěšnost ale za nejlepšími pokrizovými roky výrazně pokulhává.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688