Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.12.2015 10:08:19

Komentáře ke mzdám - ekonomika přeřadila na vyšší stupeň

 

  Průměrná mzda se ve třetím kvartálu zvýšila meziročně o 3.8%, z toho v podnikatelském sektoru o 3.8% a v nepodnikatelském o 3.5%. Posílám komentář k vývoji mezd: 

Nejnovější údaje potvrzují, že česká ekonomika z hlediska vývoje mezd přeřazuje na vyšší rychlostní stupeň. Za mzdovou akcelerací ve třetím kvartálu stál podobně jako v předchozím čtvrtletí jak podnikatelský, tak nepodnikatelský sektor, z hlediska dynamiky si ale prohodily role. V nepodnikatelském sektoru dostali tentokrát zaměstnanci přidáno o něco méně. Nejvíce si přilepšil sektor zdravotnictví, nadprůměrně rostly ale platy i ve státní správě kvůli náběhu zákona o státní službě. V podnicích dostali procentuálně nejvíc přidáno pracovníci v sektorech s nejnižším ohodnocením, tedy ve stravování a podpůrných administrativních činnostech, kde se zřejmě rozprostírá zvýšení minimální mzdy i na zaměstnané za mzdu o něco vyšší. Absolutně největší meziroční přírůstek zaznamenal sektor informačních a komunikačních činností, který si tím v ohodnocení upevnil svoji první příčku mezi sektory. Předpokládám, že by v dalších obdobích měly mzdy akcelerovat, jak se do nových kontraktů bude promítat rostoucí nedostatek volných pracovních sil v některých oborech a některých regionech. Přírůstek průměrné mzdy navíc podpoří i listopadové zvýšení v nepodnikatelských sektorech. V letošním posledním čtvrtletí dosáhne meziroční přírůstek průměrně 4% a obdobně se zvýší i za celý příští rok. Takové tempo bude vzhledem k nízké inflaci bohatě stačit na udržení růstu soukromé spotřeby reálně o 3%. Soukromá spotřeba tak bude v příštím roce hlavním tahounem růstu české ekonomiky.  

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research 


       
Statistici dnes zveřejnili hodnoty průměrných mezd za třetí čtvrtletí tohoto roku. A ty rostou ne zrovna pomalým tempem. Meziročně se mzdy zvedly o 3,8 %. Část z tohoto růstu ale pohltila inflace. Reálně si lidé polepšili o 3,4 %. To je hodnota, na kterou se dlouho čekalo. Spekulace o tom, že by mzdy měly růst rychleji, se tady objevovaly už dlouho. Přesto výsledky doposud byly spíše sporadické. Nyní se ukázalo, že mzdy začaly opravdu výrazně růst.

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí je 26.072 . To je ale průměr, který je výrazně ovlivněný vysokými příjmy. Medián je mnohem lepší hodnota, která odráží skutečný stav. Určuje hodnotu „uprostřed“ řady všech mezdekonomice. Mediánová mzda je 22.531 . I ta roste podobným tempem jako průměrná mzda. Na růst mezd se čekalo poměrně dlouho. Protože se ale podnikům daří dobře a ekonomika silně roste, byla jen otázka času, kdy se to promítne i do výsledných mezd zaměstnanců. Řada z nich přitom skrze své odbory po zvýšení mezd volala už dříve.

Zlepšení situace se projevilo například ve stavebnictví. Nejen, že nabírá více lidí, ale zároveň s tím i mzdy rostly poměrně rychle. Meziročně o 5,3 %. Letos se mu dařilo na výbornou, probudilo se z dlouhodobé krize a tak přidávání na mzdách se dalo očekávat. Nebyl to ale největší procentní růst. Ten si připsala oblast ubytování a restaurací. Zde mzdy rostly o 7,4 %. Dlužno ale podotknout, že mzdy jsou zde velmi nízké. Průměrná mzda je pouhých 15.060 korun. Takže i poměrně velký procentní nárůst může znamenat reálně spíše malou absolutní hodnotu.

Výhled na další čtvrtletí je dobrý. Není důvod, proč by mzdy neměly růst i v dalších měsících. Zajímavé budou pravděpodobně výsledky za první čtvrtletí, kam se promítne u řady zaměstnanců případné vyplácení bonusů za letošní rok, který byl obecně úspěšný. Dá se tedy očekávat, že i tam přijde silný růst mezd.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.04.2021Duben byl ve znamení vyšší důvěry v růst ekonomik (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.12.2020S oživením ekonomiky zrychlil i růst průměrné mzdy (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.08.2020Vyšší inflace vedla jen ke krátkému posílení koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688