Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  03.12.2015 14:33:00

Rok 2015 živnostníkům nepřál. Zbankrotovalo jich přes 8000


 Od loňského listopadu do letošního října zbankrotovalo 8186 živnostníků, což je o 1020 víc než v předchozím období. Meziročně se tak počet bankrotů drobných podnikatelů zvýšil o 14 procent. Důvodem krachu většiny živnostníků je posílení pozic velkých řetězců a nesplacené faktury. 

Problémy mají zejména živnostníci zabývající se prodejem potravin. V České republice existovalo ke konci září tohoto roku 3763 malých a středních firem zaměřujících se na prodej potravin. Za posledních osm let se jejich počet snížil o více než pětinu. „Na podnikání drobných živnostníků má vliv neustálé posilování pozic velkých řetězců na českém trhu, které drobné podnikatele prakticky vytlačují. Ty se objevují v podstatě ve všech sférách podnikání, jedná se především o nábytkářské, oděvní a potravinářské řetězce. Živnostníci jim totiž nejsou schopni konkurovat cenou ani množstvím nabízeného zboží. O posilování pozic velkých řetězců v potravinářské sféře svědčí i to, že počet velkých společností působících v tomto odvětví za osm let vzrostl o 165 firem,“ popsal Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

 

Vedle nárůstu počtu velkých řetězů se živnostníci potýkají i se špatnou platební morálkou svých zákazníků. Ta se v Česku řadí k nejhorším v Evropě. Průměrně platí tuzemští podnikatelé své závazky do 45 dnů.Právě špatná platební morálka větších firem se dlouhodobě podílí na úpadku drobných podnikatelů. Až třetina z nich platí faktury po splatnosti. Sejde-li se takových nezaplacených faktur větší množství, může to být pro živnostníka likvidační,“ vysvětlil Jan Malý.

 

Naopak velkým společnostem se v Česku už druhým rokem daří. Podle odhadu společnosti Czech Credit Bureau by mělo být za celý rok 2015 vyhlášeno něco málo přes tisíc bankrotů obchodních společností. Meziročně počet bankrotů obchodních společností klesl o více než 20 procent. Letošní rok se tak stane už druhým rokem, ve kterém počet bankrotů obchodních společností meziročně klesá, letos dokonce rychleji než mezi lety 2013 a 2014,“ popsal Jan Malý.

 

Už druhým rokem také klesá počet vyhlášených osobních bankrotů. Těch bylo za poslední rok vyhlášeno 16 790, což je o 2596 méně než v předchozím období. Meziročně se počet osobních bankrotů snížil o 13 procent. V průměru bylo letos vyhlášeno 1413 osobních bankrotů za měsíc. „Obecně více osobních bankrotů lidé vyhlašují na jaře jako výsledek vánočních půjček a pak obvykle na podzim po letních prázdninách. Osobní bankroty jdou ruku v ruce s nezaměstnaností, proto nejvíc lidí vyhlašuje bankrotkrajích, kde je nedostatek pracovních příležitostí. Jedná se například o Ústecký či Moravskoslezský kraj, nejméně osobních bankrotů pak hlásí hlavní město,“ uvedl Jan Malý.

 
 

 

  Petra Ďurčíková, mediální konzultant veřejné obchodní společnosti Vše pro insolvenci 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688