BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.12.2015 13:12:14

Co čekat od zasedání ECB, analýza EUR/USD, indexu dolaru

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v listopadu vytvořili 217 000 nových pracovních míst, nejvíce od června a nad odhady trhu (190 000). Přírůstek za říjen byl navíc vzestupně revidován na 196 000 z původně uváděných 182 000 nových míst. Údaj ADP bývá sledován jako předzvěst páteční zprávy o tvorbě pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) a míře nezaměstnanosti. Ekonomové předpokládají, že USA minulý měsíc vytvořily celkem 200 000 míst po růstu o 270 000 za říjen. Míra nezaměstnanosti by se měla držet na sedmi a půlletém minimu 5,0 procent.

Šéfka Fedu včera mluvila před ekonomickým klubem ve Washingtonu. Její slova potvrdila záměr banky zvýšit úrokové sazby na prosincovém zasedání bankovní rady. Její optimistická slova poslala EUR/USD k nejnižší hodnotě od dubna 1,0550. Dnes v 16:00 vystoupí v Kongresu se zprávou o stavu ekonomiky a měnové politice.

Veškerá pozornost investorů se dnes soustředí na odpolední rozhodnutí Evropské centrální banky a její nová opatření proti nízké inflaci. Dnešní zasedání evropské centrální banky (ECB) je pro investory velkou neznámou, a proto lze očekávat silnou volatilitu. Mario Draghi na posledním zasedání banky před 6 týdny uvedl, že udělá, co bude muset, aby vrátil inflaci ke 2 procentům. EUR/USD od té doby oslabilo o 8 procent, což znamená, že některé dosud neoznámené, avšak jenom očekávané změny v monetární politice eurozóny jsou již předem započteny do ceny EUR/USD.

Trhy jasně počítají se snížením depozitní úrokové sazby vzhledem k tomu, že výnosy 2letých německých státních dluhopisů včera klesly na nové historické minimum mínus 0,445 procenta. Rovněž se počítá s modifikací stávajícího programu kvantitativního uvolňování (QE). Ve hře je zvýšení objemu QE v rozmezí 10 až 20 miliard eur měsíčně. Navíc se počítá i s částečným prodloužením programu QE v rozmezí 3 – 12 měsíců. Momentálně je konec QE naplánován na září 2016. Rovněž bude důležité, zdali se změní skladba QE, případně přibydou nová aktiva, jež bude banka nakupovat.

Klíčový bude výhled banky a naznačení dalších kroků. Když Draghi uvede, že ECB si nechává otevřené dveře pro další měnové stimuly, tak tato slova budou pro euro velmi negativní. Naopak z této rétoriky vytěží evropské akcie. Když prezident ECB zaujme na konferenci postoj, že banka po ohlášených změnách bude čekat a sledovat ekonomiku, pokles eura bude limitován. Klíčová bude reakce měnového páru na hodnotu 1,0450, tedy zdali se nad ní po zasedání a konferenci ECB eurodolar udrží nebo ne.

Všeobecně se očekává, že ECB navýší či prodlouží svůj současný program kvantitativního uvolňování za bilion eur s tím, jak inflace, kterou cílí na úroveň těsně pod 2 procenty, setrvává stále poblíž nulových hodnot. Rada guvernérů ECB oznámí své měnové rozhodnutí v 13:45, tisková konference prezidenta ECB Maria Draghiho začíná v 14:30.

Býčí divergence tvořící se na EUR/USD a měnovém indexu amerického dolaru nejsou vůbec příjemné. Na jedné straně dnes stojí fundamenty. Očekáváme, že Mario Draghi oznámí masivní měnové stimuly, aby dostál svému závazku, že musí udělat vše proto, aby se inflace vrátila k 2procentnímu cíli, což je pro euro negativní. Na druhé straně, býčí divergence naznačuje, že by Draghi nemusel naplnit očekávání investorů. Klíčová bude reakce EUR/USD na hodnotu 1,0450 – minima z letošního dubna, která slouží jako poslední překážka před dosažením parityeura  proti dolaru. Pozor ihned po konferenci v 16:00 má projev Janet Yellen.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.03.2021Co čekat od zasedání ECB? (10.3.2021) X-Trade Brokers (XTB)
04.06.2020Co čekat od zasedání ECB? Research (Česká spořitelna)
06.06.2019Co (ne)čekat od dnešního zasedání ECB Jan Berka (Roklen24)
01.09.2016Co čekat od ECB po nízké inflaci na zářijovém zasedání? Pavla Hřebíčková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688