Nemovitosti k rekonstrukci: důležitá je izolace i prodyšnost

Jana Brožková, 3.12.2015

Nerovnosti všude, kam se podíváte, kdežto pravý úhel byste hledali jen těžko. To bývá společným prvkem nemovitostí určených k rekonstrukci. Ten, kdo nechce podkládat nohy stolu novinami, nebo investovat značné peníze do podlahových vyrovnávacích vrstev, volí jednoduché řešení – pěnobeton Poroflow. Tento pokrokový materiál dodávaný až na stavbu společností CEMEX snadno zalije nové rozvody trubek v podlaze nebo vyplní podlahovou konstrukci nad klenbovým stropem. Hlavně ale vytvoří kompaktní, rovnou, pevnou a nestlačitelnou vrstvu beze spár, která bude dobrým základem pro další materiály. Poroflow je navíc prodyšný, takže vlhkost, která uvnitř domu běžně vzniká dýcháním, praním nebo vařením, neuzavře v konstrukci, čímž nepodporuje vznik plísní a přispívá tak ke zdravému bydlení.

Požadavek na rovinnost je u podlah dnes samozřejmostí, díky ní je možné přímo na litou podlahu položit dlažbu nebo koberec. Předpokladem dlouhodobého užívání podlahy bez poruch a vad je rovnoměrná tloušťka vrstvy potěru, a tím pádem správně provedené spodní vrstvy konstrukce. Doslova univerzálním pomocníkem jsou pěnobetony, materiál, který se při rekonstrukcích používá stále častěji. Jde vlastně o homogenní směs cementu a vzduchových pórů.

Pěnobeton Poroflow (CEMEX) disponuje nízkým součinitelem tepelné vodivosti (λ= 0,069 W/m.K), takže kombinací vhodných materiálů se směsí Poroflow lze dosáhnout velmi dobrých izolačních i akustických vlastností. Pěnobeton navíc vykazuje výbornou požární odolnost. Je proto vhodný i do prostor s požadavkem na zvýšenou požární ochranu.

I vysekanou dlažbu vyrovná pěnobeton

Zejména ve starších domech je běžné, že betonový podklad pro budoucí litou podlahu není rovný. Aby byly rovné finální vrstvy, je třeba často na jedné straně místnosti aplikovat více izolace než na druhé. Rozdíl činí běžně i několik centimetrů. Pokud byste v tomto případě použili deskový polystyren shodné tloušťky v celé ploše, tloušťka litého potěru by byla na různých místech konstrukce jiná. Přitom by místa s nižší tloušťkou vysychala rychleji než ta s vyšší, což by mohlo vést k objemovým změnám v konstrukci a riziku poruch. Běžně se v těchto případech volí značně náročná pokládka izolace z klínového polystyrenu, kterou mohou ještě zkomplikovat rozvody ležící na podkladu.

Výhodnou alternativou je pěnobeton Poroflow, který spolehlivě zalije i rozvody velkých rozměrů a zároveň vytvoří rovnou plochu, na kterou stačí jednoduše položit tepelnou izolaci z deskového polystyrenu. Na této vrstvě může být snadno realizována litá podlaha. Pěnobeton lze také využít při vyrovnávání lokálně snížených podlah, například z důvodu svažitosti terénu, nebo povrchu tvořeného starým osekaným betonem. Takový podklad může vzniknout například při vysekávání starých dlažeb.

Víte, že?

Izolace z polystyrenu, která je vlivem nerovností nespojitá, bude mít zásadní negativní vliv na akustiku. Použitá kročejová izolace sice utlumí zvuky chůze v horních patrech, ale třeba s duněním rádia nepomůže. Izolace může plnit svou funkci jen tedy, když je správně vyskládaná. Řešením je proto kompaktní materiál, v tomto případě pěnobeton Poroflow (CEMEX) v kombinaci s deskovým polystyrenem shodné tloušťky v celé ploše podlahy. Pěnobeton dokonale obteče rozvody v podlaze a vytvoří lehkou, nestlačitelnou izolační vrstvu, na kterou se snadno položí izolace z deskového polystyrenu. Tato skladba se snadno a rychle realizuje, navíc pomáhá předejít závadám způsobeným nevhodnou nebo nedostatečnou přípravou podkladu.

Historické klenby potřebují lehký Poroflow

Při realizaci podlahové konstrukce, tvořené v nejspodnější vrstvě cihelnou klenbou, dbejte na statické hledisko. Na jedné straně totiž potřebujete oblouky klenby svrchu vyrovnat, popř. zde zalít i rozvody vody, elektřiny nebo odpadů, na druhé straně se klenba nesmí příliš zatížit. Pěnobeton se značným podílem vzduchových pórů a objemovou hmotností již od 300 kg/m3 je ze statického pohledu vhodným řešením. Poroflow (CEMEX) může také nahradit v klenbách stávající sypké směsi. Nízká hmotnost snižuje zatížení a vysoká soudržnost pomáhá roznášet tlakové namáhání do větší plochy. Výplň ze směsi Poroflow je stabilní, nesesedá a nemění svůj objem v závislosti na tloušťce. Díky použití pěnobetonu Poroflow je navíc minimalizován pohyb řemeslníků v oblasti klenby.

Zvýšení o patro opět zvládne Poroflow

Cestou ke zvětšení stávajícího prostoru k bydlení, navíc často s překrásným výhledem, je navýšení domu o patro. Původně střešní konstrukce se tak stává podlahovou. Aby přistavěné patro příliš nezatížilo původní střechu, ale zároveň se podklad vyrovnal, využívá se stále častěji pěnobeton i v tomto typu realizací. Poroflow lze aplikovat na jakkoliv nerovný podklad, třeba i s pevně držícími zbytky původní střešní izolace.

.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba