Vlada.cz (Vláda)
Podnikání  |  02.12.2015 15:41:00

Vláda podpořila směrnici na vyšší zastoupení žen ve vedení velkých firem


Vláda ČR dnes schválila aktualizovanou rámcovou pozici k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy řídících a dozorčích orgánů společností kotovaných na burzách a o souvisejících opatřeních. Návrh aktualizované rámcové pozice předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Návrh směrnice v rámci Evropské komise předkládá eurokomisařka Věra Jourová. Návrh směrnice reaguje na nízké zastoupení žen ve vedení největších obchodních společností. Například podíl žen v představenstvech a dozorčích radách obchodních společností kotovaných na pražské burze činí pouze 12,6 %. Přičemž za posledních 10 let nedošlo k výraznějším změnám a zastoupení žen zůstává na těchto pozicích dlouhodobě nízké.

Cílem návrhu směrnice je, aby největší obchodní společnosti přijímala konkrétní opatření, která povedou k postupnému vyrovnání zastoupení žen a mužů v jejich vedení. Těmito opatřeními mají být především transparentní a objektivní výběrová řízení či komparativní hodnocení kvality jednotlivých kandidátů a kandidátek. Návrh směrnice nesměřuje k tomu, aby některé z pohlaví bylo při výběrovém řízení zvýhodněno. To ostatně neumožňuje ani evropská legislativa. Naopak, návrh směrnice směřuje k tomu, aby výběr kandidátů a kandidátek probíhal transparentně a objektivně.

Návrh směrnice se nevztahuje na malé a střední podniky, tedy ty, které mají méně než 250 zaměstnanců a zaměstnankyň a roční obrat nižší než 50 mil. EUR.

Cíle návrhu směrnice jsou v souladu s programovým prohlášením vlády, ve kterém se vláda zavázala podporovat vyšší zastoupení žen v rozhodovacích pozicích. Návrh směrnice je také v souladu s Vládní strategií pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 20142020, kterou vláda schválila loni v listopadu a která si klade za cíl do roku 2020 dosáhnout 40% zastoupení obou pohlaví v rozhodovacích pozicích ve veřejné i soukromé sféře.

Návrh směrnice směřuje k tomu, aby obchodní společnosti založily výběr členek a členů dozorčích a správních rad na transparentních a objektivních kritériích. Návrh neobsahuje striktní kvótu, ale pouze obecný cíl, ke kterému by měly společnosti směřovat. Předpokládám, že toto opatření povede nejen k větší diverzitě ve vedení obchodních společností, ale také k obsazování předmětných pozic na základě kvality. Jsem proto rád, že vláda souhlasila s přehodnocením své pozice a že již nebudeme patřit k zemím, které návrh směrnice v rámci EU blokují,“ uvedl Jiří Dienstbier.

Návrh směrnice bude projednáván na jednání Rady EPSCO dne 7. prosince 2015, na kterém se Evropská komise a lucemburské předsednictví pokusí dosáhnout obecného přístupu a odblokování návrhu směrnice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688