Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.12.2015 11:09:02

Býčí pohled na americké akcie

Jonathan Golub ze společnosti RBC si nedá říct. Opět se vytasil se svou výrazně býčí předpovědí, tentokrát na rok 2016. Poté, co mu to před rokem příliš nevyšlo, se o šíření optimismu pokouší zase, nejspíše s heslem "50% možnost úspěchu není špatná, jednou to přece musí vyjít". Držíme mu palce. Podívejme se na to, co ho nutí věřit v akciový úspěch tentokrát.

Šéf stratégů ve společnosti RBC se specializací na americké trhy Jonathan Golub opět věří americkým akciím. Přestože svou předpověď z loňského roku nakonec musel trochu upravit, věří, že v příštím roce akcie v USA opět zpevní.

"Rok 2015 byl poznamenán poklesem cen ropy, zhoršujícím se globálním výhledem růstu a sazbami beze změny," napsal svým klientům Golub. Pro příští rok je ale optimistou. "Náš výhled na rok 2016 je založen na stabilizaci cen komodit, postupném posilování dolaru a růstu úrokových sazeb. To vše by mělo vést k podstatně vyšším výnosům a postupnému zlepšení nálady na akciových trzích."

Vývoj a faktory ovlivňující cílovou hodnotu S&P 500 pro rok 2016 podle společnosti RBC
Vývoj a faktory ovlivňující cílovou hodnotu S&P 500 pro rok 2016 podle společnosti RBC

Věčný optimista

Všechny tyto pozitivní faktory by se měly promítnout do růstu indexu S&P 500 do konce roku 2016 k úrovni 2 300 bodů, což by představovalo potenciál asi 10% zisku vůči Golubem (relativně čerstvě) očekávané letošní očekávané hodnotě 2 100 bodů. Znamenalo by to návrat ke zdravému růstu, jelikož na současných úrovních je index za celý rok v zisku jen zhruba 1,5 %, což by byl nejhorší výsledek od roku 2008. Golub je rovněž optimista ohledně zisků na akcii, které by měly růst v letech 2016 a 2017 o 6,7 %, respektive 7 %.

Vývoj a faktory ovlivňující zisk na akcii v rámci S&p 500 v následujících dvou letech podle společnosti RBC
Vývoj a faktory ovlivňující zisk na akcii v rámci S&p 500 v následujících dvou letech podle společnosti RBC

Potáhne trhy energetika?

Růstu by podle Goluba mohly pomoci akcie z energetického sektoru, které letos kvůli propadu cen ropy zaznamenaly největší ztráty. Vzhledem k hodně snížené srovnávací základně a malé pravděpodobnosti dalšího výrazného poklesu cen černého zlata by v příštím roce mohly patřit mezi tahouny růstu.

Na adresu americké ekonomiky Golub zkonstatoval, že stratégové byli pravděpodobně příliš optimističtí při očekávání ročního růstu HDP na 3% hranici po celou dobu oživení. Řada rozvinutých ekonomik nezažívá tak silný růst jako před krizí. Očekávání jsou tedy nastavena na mírných 2,5 % v obou následujících letech, což je ale stále více než letos. Akcie pak podle Goluba budou mít tendenci následovat ekonomický vývoj.

 Pokračování článku najdete na Investičním webu.

A jako akcie: Analytici čekají rok ve znamení evropského býka (Investiční abeceda na rok 2016) A jako akcie: Analytici čekají rok ve znamení evropského býka (Investiční abeceda na rok 2016)

Sázka na akcie se v příštím roce vyplatí, shodují se účastníci unikátního průzkumu, s jehož výsledky vás budeme postupně seznamovat během prosince. Oslovení experti na ekonomiku a investování opoznámkovali šestadvacet abecedně seřazených pojmů, které budou hýbat trhem v roce 2016. Výsledkem je mozaika hlasů, která může pomoci při sestavování portfolia. Evropské akcie by v něm podle všeho neměly chybět. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2023Americké akcie: Po skvělém týdnu (jen) sezónní býčí naděje? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688