Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Měny-forex  |  06.12.2015 09:01:23

MMF: Čínský jüan se stane mezinárodní rezervní měnou


Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu rozhodla, že se čínský jüan stane jednou ze světových rezervních měn. Na úkor eura a libry.

Včera v podvečerních hodinách informovala agentura Bloomberg o dlouho sledovaném a očekávaném hlasování Výkonné rady Mezinárodního měnového fondu. Ta rozhodla, že se čínský jüan zařadí po bok světových rezervních měn, dolaru, eura, libra a jenu, a stane se součástí tzv. „zvláštních práv čerpání“ (SDR – Special Drawing Rights).

Rozhodnutí o přijetí jüanu do rodiny světových měn se očekávalo. Obzvláště poté, co předsedkyně MMF Christine Lagardeová 13. listopadu oznámila, že nejen ona začlenění jüanu do mezinárodního měnového systému podporuje.

Včerejší rozhodnutí tak představuje první změnu v nastavení SDR od roku 1999, kdy se jejích součástí stalo euro, které v koši měn nahradilo německou marku a francouzský frank. Jedná se také o významný milník na cestě k mezinárodnímu uznání jüanu, který vznikl po 2. světové válce a po mnoho dekád byl používán pouze v Číně.

Mezinárodní měnový fond reviduje složení koše měn, tvořících SDR, každých pět let. Naposledy se tedy o (ne)zařazení jüanu k mezinárodním rezervním měnám rozhodovalo v roce 2010. Tehdy ho ještě Výkonná rada MMF odmítla s tím, že nesplňuje požadovaná kritéria.

„Rozhodnutí je uznáním pokroku, který čínské státní autority v posledních letech udělaly při reformě čínského měnového a finančního systému,“ řekla Lagardeová po oznámení výsledku jednání. „Pokračování a prohlubování těchto kroků povede k pevnějšímu mezinárodnímu měnovému a finančnímu systému, který se přetaví ve stabilitu a růst nejen čínské, ale i světové ekonomiky,“ dodala.

Včerejší rozhodnutí Výkonné rady MMF nabyde účinnosti k 1. říjnu příštího roku. Portál Marketwatch přináší přehled o tom, jak se změní váhy jednotlivých měn poté, co bude ke koši SDR jüan přičleněn. Stávající váhy jednotlivých měn jsou: dolar 41,9 %, euro 37,4 %, britská libra 11,3 %, japonský jen 9,4 %. Po začlenění jüanu budou nové váhy vypadat takto: dolar 41,73 %, euro 30,93 %, japonský jen 8,33 %, britská libra 8,09 % a čínský jüan 10,92 %. Největší absolutní pokles váhy v koši SDR tak zaznamená euro (odepíše téměř 7 procentních bodů), ovšem největší relativní pokles zaznamená britská libra (- 29 %). Ještě před rozhodnutím Výkonné rady MMF se však očekávalo, že váha jüanu se bude pohybovat v rozmezí 14 – 16 %.

Ačkoli by se dalo předpokládat, že přistoupení jüanu ke koši mezinárodních rezervních měn povede k posílení jeho kurzu, analytici nic takového neočekávají. Podle měnového stratéga ING Bank Viraje Patela je však možné, že ve střednědobém horizontu k nějakému posílení jüanu dojít může, v závislosti na tom, jak bude skutečně využíván coby světová obchodní a rezervní měna.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688