Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  30.11.2015 09:46:10

Ministři učinili další krok na cestě k energetické unii


Česká republika v čele Visegradské skupiny a v souladu s ostatními členskými státy EU apelovala na Evropskou komisi, aby v dalším postupu při vytváření energetické unie plně zohlednila stanoviska Rady, která byla promítnuta do přijatých závěrů k systému řízení energetické unie.

Ministři učinili další krok na cestě k energetické unii

Dne 26. listopadu 2015 proběhlo v Bruselu zasedání Rady pro energetiku, na kterém se ministři shodli na podobě systému řízení energetické unie a nařízení o energetickém štítkování výrobků. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo zastoupeno Lenkou Kovačovskou, která je v současnosti pověřena řízením sekce energetiky.

Rada se ve svých závěrech shodla na podobě systému řízení energetické unie a učinila tak další krok směrem k implementaci energetické unie. Závěry definují, jak bude probíhat plánování a reporting ze strany členských států i monitoring ze strany Komise při naplňování dohodnutých cílů energetické unie do roku 2030.

Místopředseda Komise Maroš Šefčovič následně představil první Zprávu o stavu energetické unie, ve které zhodnotil dosavadní pokrok při plnění cílů energetické unie. Česká republika v čele Visegradské skupiny a v souladu s ostatními členskými státy EU apelovala na Evropskou komisi, aby v dalším postupu při vytváření energetické unie plně zohlednila stanoviska Rady, která byla promítnuta do přijatých závěrů k systému řízení energetické unie. Česká republika, společně s dalšími státy, také vyzvala k zařazení otázek energetické unie na prosincové jednání Evropské rady.

Ministři dále schválili obecný přístup k nařízení o energetickém štítkování výrobků. Komisař Ca~nete zdůraznil přínos ve formě zjednodušení stávajícího systému. Zároveň zmínil, že je potřeba vytvořit efektivní databázi produktů a zabránit podvodům. Nová legislativa podle komisaře musí být kompatibilní s EU cíli v oblasti oběhového hospodářství.

"Během vyjednávání nařízení bylo pro nás stěžejní, aby nové nařízení maximálně vycházelo ze současného systému energetického štítkování, který je již dobře zaveden a motivuje spotřebitele ke koupi energeticky úspornějších výrobků," uvedla Lenka Kovačovská.

Pro spotřebitele bude výhodou, že se rozsah tříd uvedených na štítku vrátí k původnímu rozmezí A — G. Z provedených průzkumů vyplývá, že tento rozsah je pro spotřebitele nejlépe srozumitelný a zároveň umožňuje snadnou porovnatelnost výrobků.

V odpolední části Rady delegace diskutovaly o podobě a přínosech nového uspořádání trhu s elektrickou energií. Výsledky diskuse členských států budou vodítkem pro intenzivní práci Komise na legislativním návrhu, který bude představen ve druhé polovině roku 2016.

Zdroj: MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688