Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  30.11.2015 06:00:41

Írán má vedle ropy i jiná nerostná bohatství


Írán disponuje, kromě ropy, nerostným bohatstvím v hodnotě nejméně 700 miliard dolarů. Má zásoby olova, mědi či železné rudy.

Írán, pátý největší producent ropy v rámci kartelu OPEC, má potenciál získat těžbou nerostných surovin daleko více prostředků než mu může přinést těžba ropy a zemního plynu. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na náměstka íránského ministra průmyslu, těžby a obchodu Mojtaba Khosrowtaj.

Kovy jako měď a olovo a další nerostné suroviny mohou Íránu přinést daleko větší bohatství než odvětví těžby ropy. Írán připravuje investiční projekty do energetického sektoru i do sektoru těžby nerostných surovin v celkové hodnotě 59 miliard dolarů. Měly by být spuštěny, jakmile budou zrušeny sankce. Poté se očekává, že do projektů budou investovat především zahraniční investoři.

Írán má v současné době více než 3 tisíce aktivních dolů, které jsou převážně v soukromých rukou. V odvětví jsou však stále používány technologie z období před 15 až 20 lety. Zastaralé vybavení je prý důsledkem dlouhotrvajících sankcí vůči Íránu. „Mohli bychom používat nové technologie. Rozvoj projektů v odvětví těžby ropy, zemního plynu a jiných surovin nyní závisí na bankách a pojišťovnách, ale sankce všechno oddálily,“ řekl Khosrowtaj.

Írán v říjnu těžil 2,7 milionů barelů ropy denně a je tak pátým největším producentem ropy v rámci organizace OPEC. V případě kovů je pozice Íránu výrazně lepší. V těžbě železné rudy, manganu, olova, mědi, ale také sádrovce je Írán na prvním místě. Může tak zde docházet k tomu, že těžba těchto nerostných surovin bude postupně nahrazovat těžbu ropy.

Poslední průzkumy, které šly do hloubky 50 metrů pod zemský povrch, ukázaly, že Írán disponuje až 37 miliardami tun nerostných surovin výše uvedeného typu v celkové hodnotě až 700 miliard dolarů. „Pokud by geologické průzkumy šly ještě hlouběji, velmi pravděpodobně by byly zjištěné rezervy daleko větší,“ řekl Khosrowtaj.

Jakmile v polovině příštího roku vyprší sankce vůči Íránu, budou uvolněna aktiva v hodnotě 30 miliard dolarů, odblokuje se přístup k mezinárodním přímým investicím, zvýší se export energetických surovin a zvýší se šance na dovoz moderních průmyslových technologií. Již více než tucet obchodních delegací z Evropy zavítalo do Íránu od doby, kdy byla podepsána diskutovaná dohoda o íránském jaderném programu. Mezi delegacemi nechyběly ani ty z Franice, Německa nebo Itálie. „S vypršením sankcí se objeví mnoho příležitostí, které urychlí hospodářský růst Íránu,“ řekl Khosrowtaj.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Po 10:17  16. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 19,38 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688