chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  29.11.2015 16:32:55

Vánoce se blíží a zájem o osobní půjčky prudce roste

S blížícími se Vánocemi již tradičně roste zájem o půjčky. V některých domácnostech tak Ježíšek nosí dárky na dluh. Pokud se člověk před Vánoci bez půjčky neobejde, neměl by riskovat a oslovit pouze seriózní společnost.

Vánoční sezóna – přesněji řečeno poslední čtvrtletí – je z hlediska objemu poskytnutých úvěrů tradičně nejsilnějším obdobím. Banky obvykle uvádějí vzrůst poptávky v rozmezí 10 až 30 procent. Největší zájem o úvěry je právě na přelomu listopadu a prosince.

Češi si letos dokonce před Vánocemi půjčují více peněz než loni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými úvěrovými společnostmi. Půjčují si hlavně na nezbytné a nečekané výdaje, menší část na dárky. Každý osmý Čech si už někdy na Ježíška peníze půjčil.

Chytré televize, telefony a tablety – to především Češi kupují pod stromeček. Letos by se hitem mohly stát lacinější drony s kamerou.

Na co si dát u půjček pozor

Reklamy na výhodné půjčky útočí ze všech stran. Vzít si půjčku je v době internetu navíc celkem jednoduché. Jestliže člověk zvážil všechna pro a proti a půjčku si vzít potřebuje, měl by se nejdříve seznámit s nabídkou bank a nebankovních institucí.

Člověk by měl vždy sledovat několik parametrů u více konkurenčních nabídek a teprve podle tohoto porovnání se rozhodovat, kde si peníze půjčí. Jedním z nejdůležitějších ukazatelů je tzv. roční procentuální sazba nákladů, tedy RPSN. Dále je třeba sledovat výši všech souvisejících poplatků a případné speciální podmínky, které musí klient splnit, aby mu peníze půjčili.

U každé půjčky poskytovatel musí dopředu říct, kolik za ni žadatel zaplatí. Okamžitě tak žadatel bude vědět, jak je která půjčka drahá a nabídky si může snadno porovnat.

Češi se v úvěrech vůbec nevyznají

Přístup Čechů k úvěrovým produktům je tristní. Z provedeného průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že srovnání konkurenčních nabídek provádí pouze polovina z nás. Navíc pouze malá část lidí si pamatuje konkrétní parametry úvěru, který si sjednali.

Od půjčky nad 5 tisíc lze odstoupit

Pro všechny, kteří se rozhodnou pro půjčku, by měl být internet prvním místem návštěvy. Díky chytrým on-line srovnávačům si každý snadno udělá přehled o nabídce a podmínkách jednotlivých institucí – porovná si produkty na trhu rychle na jednom místě a vybere si ten nejvýhodnější úvěr či půjčku.

Po zvážení všech pro i proti, porovnání nabídek a když poskytovatel dodá veškeré informace, nic nebrání přistoupit k uzavření smlouvy. U spotřebitelského úvěru nad 5 tisíc korun má potom ze zákona každý 14denní lhůtu na bezplatné odstoupení od smlouvy. Vypovědět smlouvu je třeba písemně a poté se musí vrátit společnosti peníze do 30 dní.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688