Otázky a odpovědi pro začínajícího bezlepkáře

 

Co je celiakie?

Celiakie je nemoc, vyznačující se poruchou trávení a vstřebávání živin. Pokud vám byla tato diagnóza stanovena, je potřeba se již celoživotně vyhýbat lepku - rostlinné bílkovině obsažené v obilí. Mezi zakázané potraviny patří ječmen, pšenice, špalda, žito, žitovec, oves (a veškeré výrobky, které jmenované obilí obsahují), vločky, kroupy, krupice, kuskus, otruby, naklíčené obilí, rostlinné maso a další. Jde o závažné onemocnění, které není radno brát na lehkou váhu. Nedodržování rad lékařů může vést k trávicím potížím, ale i závažným stavům anémie, osteoporózy, extrémní únavnosti či depresím.

Co tedy budu jíst?

Většina lidí, která se pro bezlepkovou dietu rozhodne, je po přečtení několika odborných textů zneklidněna tím, co vše nesmí jíst a jak to celé naruší jejich stravovací návyky. Není ale třeba se ničeho obávat. Pokud jste se rozhodli s bezlepkovou dietou začít, nemusíte se bát, že už se nikdy nenajíte jako dřív. Ač se to na první pohled nezdá, možností je spousta a většinu těchto potravin jste již ve svém jídelníčku měli. A to od přirozeně bezlepkových potravin, jakými jsou rýže, brambory, kukuřičné výrobky, až po speciálně upravené pokrmy, díky kterým nebudete mít pocit žádného stravovacího omezení. Na pulty přicházejí i bezlepkové polotovary, které velmi usnadňují lidem s dietou život v běžném denním shonu.

Jaké mám možnosti?

V dnešní době je výběr poměrně pestrý. „Výrobci si uvědomují narůstající počet stravujících se bezlepkově a snaží se jim vyjít maximálně vstříc. Společnost Vitana tak chystá rozšíření svého sortimentu i o další výrobky.“ říká Michal Panocha, ředitel marketingového oddělení společnosti Vitana. Na pulty přichází novinky pro celiaky, které do dnešní doby nebyly v běžných obchodních řetězcích k dispozici. Každý zákazník si bude moci pochutnat na tradičních polévkách, omáčkách i cenově dostupné bezlepkové sójové omáčce, díky které nebude žádný pokrm mdlý a bez chuti. Jak celiaci, tak stoupenci zdravého životního stylu si tak mohou pochutnat na potravinách, které garantují bezlepkovost, jsou bez glutamátu, konzervantů a přirozeně neobsahují mléko.

Na co si dávat pozor?

Pokud vám byla diagnostikována celiakie, je nutné být obzvlášť obezřetný. Mnohé potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, mohou obsahovat skrytý lepek. Je tedy potřeba nakupovat pouze takové potraviny, které svou bezlepkovost opravdu garantují. Nevyplácí se riskovat, protože i nepatrné množství lepku může lidem se zmíněným zdravotním omezením velmi uškodit. Odborníci proto radí vždy důkladně sledovat etikety a spoléhat se na ověřené výrobce.

Kde hledat další informace?

Je přirozené, že při každé významné změně životního stylu vyplývá na povrch spousta otázek a nejasností. Neváhejte se tedy ohledně bezlepkové stravy celoživotně vzdělávat. Informace získáte nejen z odborných knih a časopisů. Každým rokem se na trhu objevují novinky, které jednoduše usnadní život. Zavítejte proto na akce zaměřené na tento typ diety a poraďte se osobně s odborníky na místě. Mezi nejbližší události patří například předvánoční bezlepkový trh, který se koná 29. 11. 2015 na Toulcově dvoře v Praze 10. Partnerem trhu je i společnost Vitana, která svůj sortiment nově rozšířila o bezlepkové výrobky. Na akci tak získáte podnětné informace a náměty pro nové recepty, ale hlavně ochutnáte bezlepkové potraviny a rozšíříte své gastronomické obzory.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky