Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.11.2015 13:40:44

Merrill Lynch vidí S&P 500 do deseti let na 3 500 bodů

Stratégové z Bank of America Merrill Lynch na základě ukazatele P/E a regresní analýzy přišli na to, že průměrný výnos indexu S&P 500 v následujících deseti letech bude 8 %. Připadá vám to jako věštění z křišťálové koule? Možná, BoAML tomu ale věří. Nebo to tvrdí.

Základem pro stanovení ocenění akcie (nebo třeba celého trhu) je ukazatel P/E, tedy poměr ceny a zisku. Když je nad dlouhodobým průměrem, jsou akcie drahé, když pod ním, jsou levné. To, že jsou akcie levné, ale nemusí znamenat, že jsou vhodné k nákupu a naopak. Samotný ukazatel P/E je tudíž jako prognostický nástroj poměrně nespolehlivý. Ale podle Bank of America Merrill Lynch je přesto poměrně důležitý.

Normalizovaný P/E

"Podle našich analýz je ukazatel P/E poměrně špatným krátkodobým indikátorem vývoje cen akcií, ale prakticky nenahraditelným v případě dlouhodobých výnosů," říká vedoucí akciových stratégů v BoAML Savita Subramanian. "Ocenění akcií historicky objasňuje 60–90 % následných výnosů v desetiletém horizontu. Ale normalizovaný (průměrný) P/E – námi preferovaný ukazatel ocenění – objasňuje až 80–90 % výnosů v následujících 10-11 letech."

Nejde však pouze o klasický, samostatný zprůměrovaný ukazatel P/E. Subramanian se svým týmem testovala vztah mezi P/E a 12měsíčními výnosy s použitím koeficientu determinace R2, který ukazuje rozptyl dat kolem regresní přímky (lineární regrese). Čím vyšší je R2, tím vyšší je vypovídací hodnota P/E. Z toho stratégové vypozorovali, že čím delší je časový horizont, tím lépe ocenění indikuje dlouhodobou návratnost.

Vliv valuace na odhad příštích výnosů v různých časových horizontech
Vliv valuace na odhad příštích výnosů v různých časových horizontech

Zajímavá čísla, kterým nelze věřit

Subramanian je přesvědčena, že index S&P 500 bude v následujících deseti letech pokračovat v růstovém trendu. "Na základě současných ocenění regresní analýza říká, že v následujících deseti letech lze očekávat roční výnosy kolem osmi procent a s 90% pravděpodobností se budou pohybovat v intervalu 4–12 %. I když je tato hodnota nižší než průměrných 10 % za posledních 50 let, alokace aktiv je hra s nulovým součtem. Na pozadí pomalého růstu a ubývající likvidity je podle našeho názoru 8% růst celkem zajímavý. Při 2% dividendovém výnosu si myslíme, že index S&P 500 dosáhne v průběhu příštích 10 let 3 500 bodů, což by znamenalo roční výnosy kolem 6 %."

Statistika je nepochybně zajímavá věda, ale tento způsob jejího využití už trochu zavání šamanstvím. Nebere v úvahu celkovou situaci na trzích ani jakékoli nečekané události. Jako kuriozita to může fungovat dobře, ale jako nástroj pro investiční rozhodování podobné predikce nemohou sloužit. Nebo by neměly.

Pokračování článku najdete na Investičním webu. 

JPMorgan: Tři důvody pro akciový pesimismusJPMorgan: Tři důvody pro akciový pesimismus

Americká banka JPMorgan se v poslední době otevřeně přiklání k opatrným výhledům pro akciový trh. Existuje pro to řada důvodů. Ukažme si tři z nich, které nejsou na první pohled tak patrné jako jednoduchá (a chybná, jakkoli často opakovaná) rovnice "vyšší sazby a silnější dolar = problém pro akcie".

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688