Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  26.11.2015 11:49:33

Výpadek příjmů při chřipce je téměř 7000 Kč

 

Dlouhodobé nemoci sníží rozpočet rodiny o desetitisíce korun

Pracovní neschopnost je obvykle zaviněna chorobou nebo úrazem. Častou příčinou jsou například nemoci pohybového ústrojí, poranění a otravy nebo srdeční a cévní onemocnění. Léčení těchto obtíží většinou znamená pracovní neschopnost v řádu týdnů až měsíců. Během této doby přichází rodinný rozpočet o desítky tisíc korun 

Jen za první pololetí letošního roku skončilo na neschopence 866 tisíc pracujících Čechů. Každý rok se jejich počet vyšplhá celkem přes 1,3 milionu. Nejčastějším důvodem je běžná chřipka či chronické choroby dýchacích cest. Společně se změnou počasí takových případů přibývá. Jenom vloni jimi podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) onemocnělo téměř 10 procent obyvatel. Léčba těchto nemocí není časově náročná, průměrně trvá 16 dní. Přesto lidé kvůli pracovní neschopnosti přicházejí o poměrně velkou finanční sumu. „Podle zákona o nemocenském pojištění zaměstnavatel prvních 14 dní vyplácí sníženou náhradu mzdy ve výši 60 % průměrné redukované mzdy  za každý pracovní den, za počáteční 3 pracovní dny nemoci však nemocný zaměstnanec nedostane nic. Od 15. kalendářního  dne pak příslušná správa sociálního zabezpečení nemocnému vyplácí nemocenskou dávku za každý kalendářní den,“ vysvětluje Jana Janoušková ze společnosti KODAP, která se zabývá daňovým a účetním poradenstvím. Podle výpočtů daňových poradců ze společnosti KODAP tak může člověk s průměrným hrubým platem 27 tisíc korun kvůli běžné chřipce přijít o 6700 korun. Ty mohou rodině v domácím rozpočtu citelně chybět.  

Za měsíce na lůžku ztráta desítek tisíc

Druhá nejčastější příčina pracovní neschopnosti bývá spojena s problémy s páteří a pohybovou soustavou, které podle statistik ÚZIS postihuje přes 5 procent lidí. Doba léčení přitom v průměru trvá 68 dní. Finanční ztráta způsobená pobytem na neschopence tak za dobu léčení může činit více než 17 tisíc*. Frekventovanou diagnózou jsou i nemoci srdce a oběhové soustavy, s nimiž každoročně onemocní více než 1 procento Čechů. V těchto případech trvá léčba v průměru 80 dnů a finanční výpadek je tak možné rámcově vyčíslit na 20 tisíc korun*


Výpadek příjmů nahradí pojištění s denním plněním

Řešením, jak předejít těmto nepříjemným situacím způsobeným dlouhodobou neschopenkou, může být vhodná forma pojištění. „Existují různé typy připojištění pracovní neschopnosti, které jsou užitečné v případě dlouhodobé nemoci či úrazu. Pojistnou částku lze sjednat od 100 až do několika tisíc denního odškodného, a to se zpětnou platností už od prvního dne pobytu na neschopence,“ říká Martin Švec, produktový ředitel pojišťovny MetLife. Pojistky mohou mít nastavenu různou odkladnou lhůtu, od které se vyplácí pojistné plnění, například 14 či 28 dní. V případě neschopenky trvající například 40 dní a odkladné lhůty 28 dní tak člověk dostane vyplacené denní odškodné za 12 dní. Čím je tato odkladná lhůta vyšší, tím levnější je cena pojištění. Při dlouhodobé nemoci se pojištění pracovní neschopnosti skutečně může hodit. Pokud by například onemocněl třicetiletý klient a jeho pracovní neschopnost by trvala 65 dní, u pojištění s odkladnou dobou 28 dnů a měsíčním pojistným 138 a denním odškodným ve výši 300 , by získal za dobu své nemoci pojistné plnění ve výši 11 100 . Pro tento produkt (měsíční pojistné 138 ) jsou naformulovány příklady v následující tabulce.

Časté dlouhodobé choroby a jejich dopad na rodinnou peněženku

                                    
 

Nemoc

 
 

Průměrná doba léčení ve dnech

 
 

Vyplacená náhrada mzdy a nemocenská

 
 

Výpadek z rozpočtu

 
 

Vyplaceno pojišťovnou na pojistném plnění

 
 

Poranění/otravy

 
 

52,7

 
 

21 932

 
 

14 378

 
 

7 410

 
 

Nemoci pohybového ústrojí

 
 

67,7

 
 

29 132

 
 

17 513

 
 

11 910

 
 

Choroby nervové soustavy

 
 

78,8

 
 

34 460

 
 

19 833

 
 

15 240

 
 

Cévní a srdeční problémy

 
 

79,5

 
 

34 796

 
 

19 980

 
 

15 450

 

 

zdroj: ÚZIS, KODAP, MetLife

 

Klíčová je neschopenka od lékaře

Výši denního odškodného při pracovní neschopnosti lze nastavit podle individuální potřeby, až do částky 400 za den ji lze sjednat bez dokládání výše příjmů. Připojištění u pojišťovny MetLife pokrývá drtivou většinu běžných chorob i úrazů. Výjimkou jsou například duševní nemoci a poruchy. „Pro výplatu pojistného plnění je klíčová neschopenka od lékaře. Po jejím předložení je pojišťovna schopna vyplatit plnění v řádu několika dní. V některých případech, zejména u nemocí dlouhodobějšího charakteru, dokážeme vyplatit i zálohu z budoucího pojistného plnění. Díky tomu tak má rodina jistotu, že se nedostane do nepříjemné situace,“ radí Martin Švec z MetLife.

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

St 14:28  Kurzovní lístek ČNB na středu 27.03.2024 Redakce (Kurzy.cz)
St 13:00  Terminál Jihlava VRT už má svou podobu mdcr.cz (MD ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688