Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  24.11.2015 10:18:18, aktualizováno 12.01.2016 14:24:13

Nezblázněme se z rostoucí ekonomiky

     

České ekonomice se daří, HDP roste, malé a střední firmy chtějí podle průzkumů zvyšovat mzdy a nabízet další benefity. Samé dobré zprávy, které by však měly být z pohledu malých a středních podnikatelů spíše důvodem k ostražitosti.

 

Růst našeho HDP totiž silně ovlivňují dva zásadní prvky. Jednak je to něco, co bych nazval importovaný růst. A jednak je to stále rostoucí zadluženost spotřebitelů, která nevede v konečném důsledku k ničemu dobrému, jak ukázaly příběhy toxických hypotečních úvěrůUSA či zadluženost Řecka. Importovaný růst je silně vrtkavý, což odhalila třeba kauza Volkswagenu, neboť okamžitě rozpoutala debatu o tom, jak jsou ohroženy naše výrobní firmy zaměřené na automobilový průmysl. Proto tedy ona ostražitost.

 

Z praxe totiž vyplývá, že v Česku dlouhodobě rozhodně nezvyšujeme produktivitu práce, ani nepřicházíme s žádnými převratnými technologickými vynálezy. Výrazně se nezlepšují ani naše podnikatelské dovednosti či pracovní disciplína. Z toho vyplývá, aniž bych chtěl jakkoli podceňovat přínos a výkonnost českých podniků, že se zásadním způsobem chlubíme cizím peřím. Ostatně silná závislost české ekonomiky na okolních státech Evropy, zvláště na Německu, je dlouhodobě známý fakt. Proto je tedy na místě z pohledu českých podniků přibrzdit optimismus z něčeho, co si dovolím nazvat bublinou rostoucí české ekonomiky.

 

Rizika z toho plynoucí jsou v praxi evidentní. Je nedostatek kvalifikované pracovní síly, neboť valná většina firem nabírá nové pracovníky. V mnoha případech pak zaměstnavatelé přeplácejí své lidi, aby neodešli jinam. Při „lanaření“ pak uchazeči o práci dostávají nabídky mzdy, které jsou vysoko nad oborovým průměrem. To vše za situace, kdy nejedna firma zažívá instantní nárůst zakázek, přičemž nikdo nemůže garantovat dlouhodobé trvání tohoto trendu už jen proto, že tempo růstu naší ekonomiky nemáme vůbec ve své moci.

 

Z tohoto pohledu se nabízí spíše konzervativní přístup k věci spočívající nejen v tom, že nebudu za každou cenu přeplácet zaměstnance, ale především v tom, neukusovat si víc, než co jsem v dané chvíli schopen zvládnout. Překotný růst spočívající v explozivním investování či ve vehementním nabírání nových zakázek dodávaných ve zhoršené kvalitě a se zpožděným termínem není nejlepší cesta k budování dlouhodobé prosperity podniku. Mnohem důležitější je v této chvíli důrazně sledovat ekonomiku podniku (ostatně jako vždycky), výhodnost konkrétních zakázek a podstupovat v přiměřené míře rizika, které přijetím nové zakázky či nových lidí do zaměstnaneckého poměru podstupuji. Ostatně tento způsob racionálního a přiměřeně konzervativního stylu podnikání se dlouhodobě ve zralé ekonomice osvědčuje.

 

Nedávno jsem byl svědkem toho, jak majitel malé firmy přepálil investice do nových strojů – i díky lákavé a „laskavé“ vidině podpory z EU v podobě získání volných peněz z evropských fondů. Několik měsíců zpět si díky optimistické víře v rostoucí ekonomiku a příliv zakázek pořídil výrobní technologie řádově v hodnotě deseti milionů korun. DotaceEU byla velkorysá, přesto podíl vlastních zdrojů činil 4 miliony korun. Jenže několik zakázek nevyšlo dle představ, někdo své objednávky zrušil, někdo nezaplatil včas a zatím se k platbě nemá. Během jednoho měsíce se situace dramaticky změnila v noční můru. I těch „pár“ miliónů z vlastní kapsy totiž danou firmu výrazně finančně vysálo a souběh náhlého zhoršení cash-flow, úbytku zakázek a dalších okolností postavil management před nepříjemnou realitu – neměl ani na mzdy zaměstnancům. Těm zaměstnancům, kterým před časem díky mylnému mínění o sílící ekonomice velkoryse přidal, aby neodešli za lepším. Zase se jednou ukázalo, že selský rozum a střízlivé investiční kroky jsou lepší než cokoliv jiného, co se nabízí, v tomto konkrétním případě tedy včetně relativně laciných peněz z fondů Evropské unie.

 

Podnikatele by neměla pobláznit nynější ekonomicky optimistická atmosféra. Lepší je vsadit na racionální investice a postupný růst, který je firma schopna udýchat – peněžním tokem, kvalitou dodávaných výrobků a služeb, splněním termínů dodání. Také nemá smysl přeplácet své lidi ani ty z venku. Spíše jim ukazovat perspektivu, stabilitu a dlouhodobou jistotu práce.

 

Nepodněcuji k přehnané bázlivosti, ale zároveň varuji před bezbřehým optimismem. Neboť z velké míry není naší zásluhou, že jsme na tom ekonomicky relativně dobře. Měli bychom hledat vlastní cestu v podobě vývoje nových technologií, zvyšující se produktivity práce, zvýšené pracovní disciplíny, nových metod práce či střízlivého zadlužování. Důležité je posilování vlastních pozic, v nichž máme štěstí skutečně ve svých rukou, ne v těch cizích.

 

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč v oblastech management, prodej, marketing a finance – Ing. Bc. Jiří Jemelka, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o. zaměřené na zvyšování produktivity v obchodních i výrobních firmách (www.jip-pf.cz), provozovatel specializovaného webu www.restrukturalizace.cz a marketingového poradenství na www.btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

10 let se Jiří Jemelka věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, a vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2011 byla úspěšnost projektů na úrovni 80%. V roce 2013 vydal knihu o obchodování: Prodej, dřina nebo hra – více na: www.grada.cz Na tomto místě je Vám k dispozici se svými názory, které souvisí s podnikáním, managementem, marketingem a prodejem. Pokud řešíte složité otázky v oblasti provozu Vašeho podniku, personalistiky, financí, marketingové strategie či výkonnosti prodejního týmu a zajímal by Vás názor experta na podnikatelské, manažerské a marketingové poradenství, zvyšování tržeb a čistého zisku, neváhejte se na nás obrátit s Vaší otázkou a zjistíte, že na oplátku získáte informace, které jsou o reálném světě, rychlé aplikaci, stimulaci k výkonům, výsledkově zaměřené, nikoliv teoretické a hlavně – ziskotvorné. Pište na email: jiri.jemelka@jip-pf.cz, volejte na: 603995052.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688