Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.11.2015 10:01:54

Dopadený pirát musí sdílet svůj příběh


Třicetiletý Jakub F. sdílel komerční software a způsobil tím členům protipirátské organizace BSA škodu v hodnotě 5,7 milionu korun.

Jakub F., povoláním skladník, byl ve volném čase aktivním členem takzvané warez komunity, která se zaměřovala na porušování autorských práv, mimo jiné sdílením populárních softwarových titulů.

Jakub F. pod přezdívkou vystupoval na fórech, kde nahrával odkazy ke stažení populárních komerčních softwarových titulů a dalších chráněných autorských děl, jež umisťoval na filehostingové servery. Šlo zejména o nelegální kopie počítačových programů Windows 8 a Windows 7 a dále o různé tituly počítačových her a filmů. „Prokázalo se, že firmám sdruženým v BSA způsobil škodu v hodnotě přesahující 5 000 000 korun. Značnou škodu způsobil i dalším poškozeným firmám, jejichž autorská díla nelegálně sdílel,“ říká Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA.

Okresním soudem v Litoměřicích byl Jakub F. odsouzen za porušování autorských práv k trestu odnětí svobody v trvání 3 let s podmíněným odkladem výkonu trestu na zkušební dobu 3 let. Dále mu byl uložen trest propadnutí věci, konkrétně osobního počítače, externího harddisku a zajištěných DVD médií. Rozsudek je pravomocný.

Za 200 tisíc zhlédnutí „příběhu“ bude náhrada škody prominuta

Způsobenou škodu pan Jakub F. není schopen uhradit, a proto se s protipirátskou organizací BSA dohodl na alternativním trestu. Uhradil pouze menší část škody a zbytek vynahradí prací na osvětě spojené s prevencí a riziky softwarového pirátství. Spolupracoval na výrobě videa „Příběh mého pirátství“, které pak bude propagovat na síti YouTube, kde bude muset dosáhnout 200 tisíc zhlédnutí. V opačném případě mu bude hrozit úhrada zbývající výše škody v řádu milionů korun.

Video příběh je k dispozici ke sdílení na webu www.mojepiratstvi.cz a na sociálních sítích Facebook a YouTube. V profesionálně natočeném klipu hraje přímo Jakub F. na základě jím odsouhlaseného scénáře. „Klip realisticky popisuje jeho životní pirátskou peripetii, která pro něj nakonec skončila relativně dobře. Pokud by měl zaplatit několikamilionové odškodnění, finančně by ho to zruinovalo do konce života,“ říká Jan Hlaváč. Snímek natočila filmová společnost FILMZLICINCOMPANY v režii Jaroslava Zderadičky a Daniela Horníka.

„Nelegálně sdílel software, hry a filmy, které si stáhly tisíce, možná desítky tisíc uživatelů. Nyní bude na oplátku sdílet svůj neslavný příběh piráta a varovat tím ostatní, kteří z nevědomosti nebo hlouposti obdobně porušují zákon,“ dodává Jan Hlaváč.

Jakub F.na závěr dodává: „Myslel jsem si, že nedělám nic špatného. Říkal jsem si, že velkým firmám to přece neublíží. Nechtěl jsem za to přeci ani peníze, dělal jsem to pro zábavu. Cítil jsem se ve warez komunitě dobře, něco jsem znamenal. Byl jsem přesvědčený, že jsem příliš malou rybou na to, aby mě někdo chytnul. No ale nakonec mě dostali. Vyšetřovatelé za mnou dokonce přišli do práce.“

-of-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

24.11. 16:29  fud (delegát XVII. sjezdu KSČ)
24.11. 15:41  fud (Správce)
24.11. 13:35  fud (robin hood)
24.11. 09:38  Dopadený pirát musí sdílet svůj příběh (delegát XVII. sjezdu KSČ)
24.11. 09:35  fud (Správce)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688