Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  23.11.2015 19:54:17

Předdůchod v sedmi bodech

Čerpání předdůchodu je jednou z možností, jak být finančně zajištěn již v předdůchodovém věku při ztrátě zaměstnání, při zdravotních problémech bránících výkonu práce a přitom nemít krácen státní starobní důchod. Podívejme se na předdůchod v sedmi důležitých bodech.

Během čerpání předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené finanční produkty ve státem podporovaném III. důchodovém pilíři. Pro možnost čerpání předdůchodu je nutné dodržet zákonná pravidla. Co je dobré o předdůchodu vědět? 

1) Předdůchod je možné čerpat z doplňkového penzijního spoření

Zjednodušeně řečeno je předdůchod měsíčně vyplácena částka v neklesající výši z naspořených úspor v doplňkovém penzijním spoření. Občané mající uzavřenu ještě smlouvu o penzijním připojištění tak musí nejdříve převést svoji smlouvu na doplňkové penzijní spoření u stávající penzijní společnosti. 

2) Na smlouvu je nutné spořit pět let

Jednou ze zákonných podmínek pro čerpání předdůchodu je doba spoření na smlouvu v rozsahu minimálně pěti let. Do potřebné doby spoření se přitom započítává i případná doba spoření na penzijní připojištění, které bylo převedeno na doplňkové penzijní spoření. Aktuálně je možné převést pouze penzijní připojištění na doplňkové penzijní spoření, opačný postup není možný. 

3) Nutností jsou dostatečné úspory

Pro čerpání předdůchodu je nutné mít dostatečně vysoké úspory na smlouvě. Měsíční částka předdůchodu musí činit minimálně 30 % průměrné mzdy. V roce 2015 musí činit měsíční částka předdůchodu alespoň 7 554 . Kdo chce čerpat předdůchod např. tři roky, ten musí mít na smlouvě naspořeno alespoň 272 tisíc . Jednorázové vklady na smlouvu jsou přitom možné. 

4) Do předdůchodu nejdříve o pět let dříve

Předdůchod je možné čerpat nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. Pro účely předdůchodu se přitom posuzuje důchodový věk muže daného ročníku narození. Ženy mají důchodový věk nižší než muži, konkrétní důchodový věk žen závisí na počtu vychovaných dětí, ženy tak prakticky mohou čerpat předdůchod kratší dobu před dosažením vlastního důchodového věku než muži. 

5) Státní důchod není krácen

Lidé čerpající předdůchod jsou v předdůchodovém věku finančně zajištěni svými naspořenými prostředky a nemusí tedy volit finančně méně výhodný předčasný důchod a mohou odejít až do řádného starobního důchodu. Díky předdůchodu se tak vyhnou krácení za předčasnost jako je tomu v případě předčasného důchodu. Druhou velkou výhodou je, že za předdůchodce platí zdravotní pojištění stát. Předdůchodci mající pouze měsíční příjem formou pobíraného předdůchodu mají tedy vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny. 

6) Předčasný důchod je možný

V praxi je možné pobírat např. předdůchod již pět let před dosažením řádného důchodového věku a v průběhu let se rozhodnout z různých osobních důvodů čerpat i trvale krácený předčasný důchod. V praxi je možný souběh předdůchodu a předčasného důchodu. 

7) V předdůchodu je možné pracovat nebo podnikat

Během předdůchodu jsou pobírány vlastní naspořené peníze, proto čerpání předdůchodu nevylučuje možnost práce nebo výkonu samostatné výdělečné činnosti. V praxi je tedy možné, že odejde občan do předdůchodu, neboť nemá pracovní uplatnění a nechce volit předčasný důchod a např. za půl roku obdrží zajímavou pracovní nabídku a bude tedy souběžně pobírat předdůchod i mzdu.

09.11. 14:41  O čem se nemluví (Honza)
23.11. 23:07  Předdůchod v sedmi bodech (delegát XVII. sjezdu KSČ)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688