Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.11.2015 12:11:52

20. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily páteční obchodování vzestupem a index S&P 500 i díky tomu zaznamenal nejlepší týdenní výkon za posledních 13 měsíců. Trh podpořily hlavně akcie společnosti Nike a dalších výrobců spotřebního zboží. Investoři začali považovat blížící se zvýšení úrokových sazeb za příznak důvěry v růst ekonomiky.

V závěru obchodování Dow vzrostl o 0,51 % na 17 823,81 bodu, širší index S&P 500 si připsal 0,38 % na 2 089,17 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel vzestupem o 0,62 % na 5 104,92 bodu. Posílila odvětví cyklického spotřebního zboží, zdravotnictví, průmyslu nebo technologií, v mínusu zůstaly jen energetika, sektor základních materiálů a necyklické spotřební zboží. Index volatility VIX klesl o 8,95 % na 15,47 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé dva bazické body na 2,262 %.

S&P 500 (20. listopadu 2015)
S&P 500 (20. listopadu 2015)

Za celý týden Dow získal 3,4 % a S&P vystoupil o 3,3 % (přesně 3,27 %, nejlepší týden od týdne končícího 24. října 2014). Nasdaq Composite posílil o 3,6 %, což by nejsilnější růst za čtyři měsíce.

S&P 500 (16.-20. listopadu 2015)
S&P 500 (16.-20. listopadu 2015)
 

"Trhy evidentně setřásají tíhu teroristických útoků. Jako kdyby si investoři na podobné události zvykly, ekonomiku by neměly ovlivňovat, pokud nebudou opravdu výjimečné. Vedle toho se zdá, že trh přijal myšlenku zvyšování sazeb v USA, ale s tím, že v podstatě po celý další rok bude politika Fedu oproti historickým standardům mimořádně uvolněná," uvedl Chris Gaffney z Everbank World Markets.

Wall Street po posledních vyjádřeních americké centrální banky očekává, že se v USA v prosinci začnou zvyšovat úrokové sazby. Fed nechal v říjnu základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu, na němž je od finanční krize, naznačil ale, že by ji mohl zvýšit už na zasedání v polovině prosince.

Akcie firmy Nike (+5,42 %) stouply o více než pět procent a přispěly nejvíce k růstu indexů Dow a S&P 500. Firma ve čtvrtek oznámila, že odkoupí své akcie za 12 miliard dolarů a rozdělí jednu akcii na dvě, čímž sníží nominální hodnotu akcie na polovinu.

Z jednotlivých sektorů se kromě produkce spotřebního zboží nejvíce dařilo akciím firem z oblasti zdravotnictví. Akcie farmaceutické společnosti Allergan (+3,68 %) vzrostly o více než tři procenta po zprávách, že loňské zpřísnění pravidel pro přemisťování firemních sídel kvůli daním zřejmě americký koncern Pfizer neodvrátí od nabídky na převzetí této firmy se sídlem v Dublinu.

Akcie řetězce rychlého občerstvení Chipotle Mexican Grill (-12,51 %) výrazně ztrácely poté, co se objevily další případy infekce potravin bakterií escherichia coli 026. Celkově jde již o zhruba 50 případů.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

 

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 23. listopaduOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 23. listopadu

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 23. listopadu? Přehled očekávaných čísel v odhadech analytiků, jak je sesbírala agentura Bloomberg. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688