Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.11.2015 14:20:13

Kasparov: Putin potřebuje války, chce také zvýšit počet uprchlíků


Bývalý vůdce ruské opozice a světoznámý šachista Garri Kasparov vyrostl v Baku. Talent na šachy u něj byl jasně patrný už v předškolním věku a světovým šampionem se stal již ve věku 22 let. Ze světa sportu se stáhl v roce 2005 a vstoupil do politiky. V roce 2012 nahradil Václava Havla v čele Human Rights Foundation. Dnes žije střídavě v USA a v Chorvatsku spolu se svou ženou a dvěma dětmi. V březnu varoval v americkém senátu před tím, aby Spojené státy považovaly Putina za běžného politika, se kterým se dá jednat. Nyní v rozhovoru pro Der Spiegel hovoří detailněji o Putinově politice a „morální kapitulaci“ Západu.

Kasparov považuje Vladimira Putina za největší hrozbu pro současný svět. Rusko je podle něho mafiánským státem, který má ekonomické problémy a svým občanům už není schopen nic nabídnout. Putin proto musí sledovat agresivní zahraniční politiku a „doma lidem vypráví pohádku o ruské hrdosti a obnovení velmocenského postavení ve světě“. K tomu používá „fašistickou propagandu“. „Od Ukrajiny až po Sýrii se chová jako nový světový generál a slaví vítězství, zatímco Američané jsou pasivní a Evropa spí. Chování Západu vůči Putinovi je politickou a morální kapitulací,“ tvrdí Kasparov.

Podle Kasparova nejsou podobná slova žádným přeháněním a poukazují na to, že před patnácti lety by se lidé smáli, pokud by jim někdo řekl, že Rusko zabere Krym a hrubě naruší evropské poválečné hranice. Nyní provádí přímé intervence v Sýrii a stojí po boku masového vraha Assada. „Putin potřebuje války, aby legitimizoval svou pozici. Je to jediná možnost, která mu zbývá,“ říká Kasparov. Poukazuje i na to, že v OSN Putin bezostyšně hájil suverenitu Sýrie, jako kdyby šlo o koncept blízký jeho srdci. U zemí jako Gruzie, Ukrajina či jiná země, kde se rozhodne intervenovat, ale tento koncept evidentně neplatí. „Putin nemusí dělat ústupky, protože má aktiva, která jsou hodnotnější než slova. Tanky na Ukrajině, stíhačky v Sýrii a Baracka Obamu v Bílém domě. Ten hovořil v OSN o hodinu dříve než Putin a jeho projev byl naprosto bezzubý,“ dodává Kasparov.

Podle šachisty se řada politiků na Západě snaží o spolupráci s Ruskem, chtějí dělat kompromisy a neustále s Putinem jednat. Historie ale ukazuje, že čím déle děláme vstřícné kroky a nic jiného, tím vyšší cenu potom zaplatíme. Diktátoři se neptají „proč?“ předtím, než se pokusí o znásobení své moci. Oni se ptají pouze: „Proč ne?“ Kasparov se domnívá, že sankce uvalené na Rusko po zabrání Krymu jsou krokem správným směrem, ale „musely by být mnohem ucelenější, aby je pocítil i Putin a jeho věrní“. Cítit by je měla i střední třída, aby jí bylo jasné, jaké jsou dopady toho, co Putin dělá. „Na Kreml je třeba aplikovat recepty studené války a to znamená izolaci namísto vyjednávání,“ míní Kasparov.

Na otázku, zda Západ a NATO neporušil se svou expanzí na východ určitý slib daný Moskvě a neponížil ji, Kasparov odpovídá: „To nevnímám jako ponížení. Východní Evropa vstoupila do vojenské aliance z vlastní svobodné vůle. I Ukrajina chce jít vlastní cestou. Moskva ale u těchto zemí jednoduše odmítá uznat právo na sebeurčení.“ Putin také podle něj nebojuje s Islámským státem, ale chce udržet u moci Assada a zvětšit svou vojenskou přítomnost v Sýrii. „Dokonce se domnívám, že má zájem na tom, aby ze země odcházelo víc a víc lidí, protože to zlepšuje jeho vyjednávací pozici vůči Západu,“ říká Kasparov.

Kasparov nevěří tomu, že domácí popularita Putina je tak vysoká, jak ukazují průzkumy veřejného mínění. Ty jsou podle něho ovlivněny tím, že Rusové se obecně obávají říkat něco kritického vůči Putinovi a pokud jsou na své názory tázáni neznámým člověkem na ulici, na jejich odpovědích se tento strach projeví.

Zdroj: Der Spiegel

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

19.11. 11:23  go Putin go (funtomas)
19.11. 11:22  ševče drž se svého kopyta (Popravčí ekonomů)
18.11. 17:54  ševče drž se svého kopyta (TK)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688