Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Ze světa  |  18.11.2015 06:00:54

Summit G20: Putin nabídl Ukrajině splátkový kalendář, má to ale háček


Turecký summit zemí G20 byl poznamenán útoky v Paříži. Málem tak zapadlo, že ruský prezident Putin nabídl splátkový kalendář na ukrajinský dluh.

Ačkoli celý summit zemí G20, který proběhl v neděli a pondělí v turecké Antalyi byl prakticky celý zastíněn pátečními útoky v Paříži, zazněla na něm informace, která by neměla zapadnout. Ruský prezident Putin nabídl Ukrajině splátkový kalendář na její dluh vůči Ruské federaci. Informovala o tom agentura Bloomberg i jiné zahraniční zpravodajské weby.

Jedná se o dluh ve výši 3 miliard dolarů. Putin Ukrajině navrhuje, aby splacení tohoto dluhu rozložila do 3 stejných ročních splátek (tedy 3 krát 1 miliarda dolarů) s tím, že první třetina dluhu by měla být zaplacena v příštím roce. Splacení ukrajinského dluhu by tak bylo rozloženo až do roku 2018. Jde o zcela nový přístup ze strany Ruska, protože doposud tvrdě setrvávalo na termínu splatnosti celých 3 miliard dolarů do 20. prosince letošního roku.

Financial Times k tomu dodávají, že Putinova nabídka je vůči Ukrajině velkorysejší, než plán MMF, který navrhl úhradu ukrajinského dluhu posunout pouze o jeden rok. „Nejen že jsme souhlasili s restrukturalizací ukrajinského dluhu, ale navrhli jsme také lepší podmínky, než po nás požadoval Mezinárodní měnový fond,“ prohlásil Putin.

Má to však jeden háček. Moskva chce, aby se za ukrajinský dluh zaručily Spojené státy a Evropská unie, případně jiní globální věřitelé. „Pokud jsou naši partneři přesvědčeni o tom, že se ukrajinská platební schopnost zlepší – a oni se nás snaží přesvědčit, že zlepší – pak by nám záruky dát měli,“ dodal ruský prezident. Pro agenturu Reuters byl Putin o něco otevřenější, když řekl, že „pokud nám Západ záruky dát nemůže, pak to znamená, že nevěří v budoucnost ukrajinské ekonomiky.“

Objevily se také spekulace o tom, že aktuální ruský vstřícný návrh by mohl vést ke zlepšení vztahů mezi Ruskem a Západem a že by to mohl být začátek cesty k uvolnění protiruských sankcí. To však vyvrací Dmitrij Petrov, analytik londýnské pobočky společnosti Nomura: „Skutečně si nemyslím, že by to mělo nějak výrazně vylepšit ruské vztahy s EU a USA. A už vůbec si nemyslím, že by to mělo vést k omezení sankcí. Možná to jen snižuje pravděpodobnost, že by se protiruské sankce v budoucnu nějak prohloubily.“

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688