Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  16.11.2015 10:16:50

Tyto bondy nyní dávají smysl

Obchodování s dluhopisy je jedním z nejstarších a nejznámějších způsobů finančních investic, který se s oblibou používá už více než tisíc let. Přestože dluhopisy částečně postrádají kouzlo a adrenalin spojený s akciemi nebo měnovými trhy, udržují si stálý zájem investorů. A v době, kdy světovým trhům dominuje politika centrálních bank, to platí dvojnásob.

Pro firmu nebo organizaci je vydávání dluhopisů způsobem získání peněz. Nákupem dluhopisů investor firmě či organizaci v podstatě půjčuje částku, která se rovná jeho investici, s tím, že dle dohody bude investorovi jeho půjčka splacena v předem určený čas. V mezidobí od vydání dluhopisu k výplatě získává investor splátky úroků, takzvané "kupóny".

Zisk investora, tedy "výnos do splatnosti", definuje celkový výnos jako procento jeho původní investice a tato částka se může lišit podle rizikového profilu firmy nebo organizace, která dluhopisy vydala. Investice do dluhopisů může představovat dobrý způsob diverzifikace portfolia.

Vysoké versus nízké výnosy

Dluhopisy s vysokým výnosem mají tu výhodu, že investorovi nabízejí vyšší výnos ve formě kupónů, avšak s vyšším rizikem neplnění. Vysoké výnosy u firemních bondů naznačují, že firma nepatří k nejkvalitnějším a že je v jejím případě větší šance, že investor kupóny a splátku jistiny nakonec nedostane. Naproti tomu dluhopisy s nízkým výnosem mají sice nižší hodnotu kupónů, ale současně je s nimi spojeno daleko nižší riziko neplnění a větší šance, že proběhnou všechny výplaty, pokud investor podrží dluhopisy až do jejich splatnosti.

Při rozhodování, do jaké firmy nebo organizace investovat ve formě dluhopisů, je nutné si pečlivě prostudovat hodnocení úvěruschopnosti dané firmy a zvážit riziko neplnění. Organizace s hodnocením "BB" a nižším jsou považovány za nekvalitní; nejvyšší hodnocení, které může firma získat, je "AAA". Společnosti s vysokým hodnocením obvykle nabízejí dluhopisy s nižším výnosem než firmy, které mají hodnocení slabší. Je jasné, že investice do dluhopisů s vyšším výnosem je rizikovější, je proto potřeba pečlivě prostudovat důvody vedoucí k těmto vyšším výnosům.

Pokračování článku najdete na Investičním webu.

Gundlach: Podmínky Fedu pro zvýšení sazeb se naplňují, rozhodování centrální banky ještě může ovlivnit dolarGundlach: Podmínky Fedu pro zvýšení sazeb se naplňují, rozhodování centrální banky ještě může ovlivnit dolar

Šance, že Fed na svém prosincovém zasedání konečně po více než devíti letech zvýší úrokové sazby, byla ještě před pár týdny jen asi 50%. Nyní se ale misky vah pohnuly a pravděpodobnost růstu sazeb stoupla na zhruba 70 %. Podle dluhopisového gurua Jeffreyho Gundlacha z DoubleLine Capital má Fed jedinečnou příležitost na sazby sáhnout.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688