Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  16.11.2015 06:01:01

Základní registry budou zřejmě opečovávat stejné firmy. Možná navždy


Ministerstvo vnitra vládě sdělilo, že primárním záměrem Správy základních registrů je uzavření smluv s dodavateli původních projektů.

Správa základních registrů ČR, organizační složka státu podřízená ministerstvu vnitra, má v úmyslu zadat čtyři nadlimitní veřejné zakázky, jejichž předmětem bude poskytování služeb podpory provozu a rozvoje základních registrů od 31.12.2015 do 31.12.2021. Ministerstvo vnitra předložilo vládě informaci, ve které říká, že primárním záměrem Správy základních registrů je uzavření smluv s dodavateli původních projektů a řešení – jejich současnými provozovateli – na základě výjimky mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Zvolený postup odůvodňuje tím, že by uveřejněním podle zákona o veřejných zakázkách došlo k vyzrazení utajovaných informací.

O „Poskytování služeb podpory a rozvoje Registru obyvatel“ bude primárně jednáno se současným provozovatelem, společností ICZ, a. s. Předpokládaná hodnota této zakázky činí 158,25 milionů korun bez DPH. „Poskytování služeb podpory a rozvoje Registru práv a povinností“ bude primárně projednáno s Asseco Central Europe, a. s. Předpokládaná výše kontraktu se pohybuje kolem 190,5 milionu korun bez DPH. Na 172,5 milionu korun bez DPH si může přijít AutoCont CZ a. s., se kterým bude přednostně jednáno o „Poskytování služeb podpory a rozvoje Informačního systému základních registrů“. „Provoz HW, operačních systémů, databází a dohledových nástrojů informačních systémů vybraných základních registrů“ by měl být přednostně projednán se státním podnikem Státní pokladna Centrum sdílených služeb. Ten by mohl získat až 364 milionů korun bez DPH.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že údaje k zakázce není možné zveřejnit či vydat volně k dispozici potenciálním uchazečům o realizaci veřejné zakázky. „Případné zveřejnění plné dokumentace, jakož i rozšiřování okruhu subjektů, kterým by bylo umožněno seznámit se s dokumentací k systému obsahující utajované informace, by bylo bezpečnostní hrozbou s potenciálem ohrozit zájmy České republiky na zachování a zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti a s ohledem na centralizované kritické funkce informačních systémů, jejich vzájemné vazby a provázanost na stěžejní agendové informační systémy veřejné správy s potenciálem způsobit újmu České republice. Již samotné zveřejnění informací a nezbytné dokumentace o struktuře a bezpečnostních vazbách informačních systémů základních registrů by neúměrně zvýšilo bezpečnostní rizika (kybernetické útoky, ohrožení funkčnosti kritické infrastruktury, hrozba masivního narušení ochrany osobních údajů, terorismus, činnosti zpravodajských služeb apod.),“ píše vnitro v materiálu pro vládu.

Vnitro dále zdůvodňuje zvolený postup tím, že „současní provozovatelé jsou tvůrci a implementátory jednotlivých informačních systémů a jejich dokumentace, mají osoby s požadovanou bezpečnostní způsobilostí a odbornou kapacitou. Tito dodavatelé jsou zařazeni na stránkách NBÚ v oficiálním seznamu podnikatelů s certifikovanými informačními systémy, popřípadě v procesu znovuzařazení. Od vzniku informačních systémů jejich podporu, zajištění a zabezpečení provozu a jejich rozvoj kontinuálně zajišťují. Zadání služeb současným provozovatelům proto bude z hlediska ochrany utajovaných informací nejbezpečnější a s ohledem na dokonalou znalost jednotlivých informačních systémů jejich současnými provozovateli bude tento způsob zadání nejbezpečnější i z hlediska technického a časového.“

Ministerstvo teoreticky připouští možnost krachu jednání se současnými dodavateli: „Pokud by nebylo možné vyjednat se stávajícími provozovateli pro Správu základních registrů objektivně výhodné smluvní a technické podmínky plnění, přistoupila by Správa základních registrů k výběru provozovatele na základě výběrového řízení konaného mimo režim zákona o veřejných zakázkách nebo oslovení jiného zájemce či zájemců způsobem umožňujícím nezbytnou ochranu dotčených informací.  Správa základních registrů si v každém případě zajistí znalecký posudek na cenu obvyklou, resp. odhad tržní hodnoty plnění tak, aby zajistila, že sjednaná cena bude pro ni výhodná.“

Ekonomickým deníkem oslovení odborníci na informační technologie a právo veřejných zakázek však namítají, že takto zvolený přístup k zadávání zakázek může zajistit současným dodavatelům přísun veřejných finančních prostředků bez soutěže prakticky navždy.

Ivo Hartmann


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688