Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.11.2015 07:00:00

Víkendář: Začíná finanční „uberizace“

Představte si, že chcete koupit nějakou nemovitost. Prohlídku vám zajistí realitní kancelář, nebo může být dokonce možné udělat virtuální návštěvu přes internet. Doba v těchto oblastech prostě pokročila, ale ve chvíli, kdy budete chtít dům skutečně koupit, vrátíte se do časů našich dědečků a babiček. Vyplníte žádosti o úvěr a ty donesete úvěrářovi ve vaší bance. Pak budete čekat týdny na rozhodnutí, zda dostanete potřebné peníze, či nikoliv. A také se dozvíte, za jakou sazbu.

Představte si, že by namísto současného systému fungovala online služba, kde byste zjistili, že můžete získat půjčku na základě dat, jako jsou vaše očekávané příjmy, vaše vzdělání a místo bydliště. Tato služba by vás pak spojila s několika subjekty, které poskytují úvěry. Mezi ně by patřily banky, ale i soukromé osoby, které chtějí také poskytovat peníze za předem domluvené sazby. Mohli byste si vybírat, kombinovat více typů financování a během několika hodin vše nastavit tak, jak vám to vyhovuje.

Takové možnosti ještě nemáme, ale již se jim začínáme blížit. V následujících deseti letech se tradiční model fungování bank a investičních společností změní. Nacházíme se totiž na pokraji „uberizace“ finančního systému a tento proces přinese jak příležitosti, tak nová rizika. Samotná služba Uber využívá chytrých telefonů a díky nim spojuje ty, kteří chtějí někam dovézt, s těmi, kteří je tam dovézt mohou. Uber je prostředníkem, který dělá z tradičních prostředníků něco zastaralého a nepotřebného. Svět financí je přitom tím největším prostředníkem na celé planetě a právě to se bude měnit.

Velkými změnami už v posledních deseti letech prošlo retailové bankovnictví. Řada klientů již nechodí do bank a používá namísto toho chytrých telefonů. I s akciemi se obchoduje mnohem více online. Služby typu poskytování úvěrů, získávání kapitálu a poskytování investic se stále provádí zaběhlým způsobem, ale už vznikla řada nových společností, které to změní. První velká změna proběhne v oblasti tzv. peer-to-peer půjček. Uber nás vrátil do světa, kde každý, kdo má auto, může někoho svézt. Nové typy půjček nás zase přivedou do světa, kde lidé, kteří mají peníze, mohou půjčovat těm, kteří to potřebují.

Systém osobních půjček fungoval předtím, než vznikl systém bankovní, nyní se ale dostáváme k mnohem pokročilejší verzi, protože můžeme využívat rychlého skládání nabízených peněz do větších částek. A celé to může fungovat bez frikcí, vysokých nákladů a regulace doléhající na tradiční banky. Negativem je, že peer-to-peer půjčky sebou nesou vyšší sazby než běžné bankovní úvěry. Ty se často pohybují ve vysokých dvojciferných číslech. Jsou ale pohodlné pro ty, kteří si chtějí půjčit relativně menší částky. Věřitelé pak mohou své zdroje rozprostřít přes více aktiv a tím snižují své riziko.

Fondy rizikového kapitálu věří tomu, že netradiční půjčky se stanou významným trhem. Využívat je budou zejména mladí lidé, kteří vyjadřují velkou nedůvěru vůči tradičním bankám. Nové firmy jako SoFi se zaměřují na osobní a studentské úvěry a snaží se penetrovat i na trh s hypotékami. Jádrem finančního sektoru je ale financování firem. I zde se objevují nové společnosti, jako je Kickstarter či Indiegogo. Na těchto platformách může téměř každý prezentovat svůj podnikatelský záměr a jednat o financování. Většinou se přitom jedná o částky kolem 1 000 dolarů. Žádná banka by nedovedla zajišťovat podobnou službu.

Firmy jako SeedInvest a Fundable zase zajišťují akciový kapitál a mohou změnit to, jak funguje svět rizikového kapitálu. Zatím se zaměřují pouze na malé firmy – na jejich stránkách mohou podnikatelé prezentovat své nápady a získat miliony dolarů s tím, že je dáno, jaký podíl ve firmě investor získává a při jaké valuaci. Ve výsledku tak může na finance dosáhnout řada nových projektů. Ale už nyní je současný vývoj přirovnáván k roku 1999, kdy se drobní investoři o překot snažili investovat do internetových IPO a pak zjišťovali, že akcie těchto společností jsou bezcenné. Takové riziko existuje, jisté je jen to, že nyní se dává do pohybu hodně peněz.

Změny přicházejí i v oblasti správy aktiv. Objevují se tzv. roboporadci jako Betterment, Wealthfront či Personal Capital, kteří nabízejí základní alokaci aktiv a investiční služby za zlomek obvyklé ceny na trhu. Využívají je zejména drobní investoři a nového trendu už si všimli i giganti jako Vanguard a Schwab. I ti tak začali nabízet nové digitální poradenské služby.

Několik nových firem ze Silicon Valley přichází s další inovací. Snaží se o zprostředkování přímého prodeje akcií společností retailovým investorům. Společnosti jako Loyal3 propojují veřejně obchodované společnosti a jejich věrné zákazníky, kteří tím získají možnost nakoupit akcie už při IPO. EquityZen a jí podobné firmy se zase zaměřují na akcie neobchodovaných společností. Snahy o přímý prodej akcií nejsou ničím novým, dnes to jde ale mnohem rychleji a levněji. Pokud půjde vývoj tímto směrem, bude vlastnictví akcií ve společnosti mnohem rozšířenější, než je dnes. Co když například Starbucks nakonec nebude nabízet jen jedno kafe zdarma po deseti návštěvách, ale i jednu akcii zdarma po stu návštěvách?

Je jednoduché vymyslet celý nový svět financí, který by mohl vzniknout díky novým inovacím. Ty ale mohou stejně tak rychle zaniknout v případě, že by se objevila nová krize. Velké finanční instituce přežijí pár špatných investic, ale jednotlivci s omezenými prostředky na tom tak dobře ohledně možných rizik nejsou. Uberizace financí ale ani přesto není jen prázdným pojmem. Řada nových firem může zase rychle zaniknout, ale demokratizace a větší rozšiřování kapitálu ve společnosti jsou nevratitelným trendem. Budou vznikat nové příležitosti pro miliony lidí a investorů.

Autorem je Zachary Karabel ze společnosti Envestnet.

Zdroj: WSJ

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688