Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  13.11.2015 23:57:56

13. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek pokračovaly v poklesu. Indexy srážely především akcie maloobchodníků a technologických firem. V mínusu hlavní indexy po šesti týdnech růstu uzavřely i za pět obchodních dní.

Dow v pátek klesl o 1,16 % na 17 245,24 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,12 % na 2 023,04 bodu a Nasdaq Composite oslabil o 1,54 % na 4 927,88 bodu. Index volatility VIX stoupl o 9,31 % na 20,08 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o necelé čtyři bazické body na 2,273 %.

V pátek kleslo devět z deseti hlavních sektorů. Nedařilo se zejména odvětví cyklického spotřebního zboží, technologickému sektoru a telekomunikačnímu sektoru. V plusu skončil sektor základních materiálů a minimální ztrátu zaznamenalo odvětví zdravotní péče. 

Americké akcie (13. listopadu 2015)

 

Za celý týden Dow klesl o 3,71 %, S&P 500 ztratil 3,63 % a Nasdaq Composite odepsal 4,26 %.

 

Americké akcie (9.-13. listopadu 2015)


Dolar podpořil výhled brzkého růstu sazeb v USA

Americký dolar v pátek na devizových trzích zpevnil ke koši zahraničních měn. Podpořily ho mimo jiné nečekaně dobré údaje o důvěře amerických spotřebitelů, které posílily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by v prosinci mohla zvýšit úrokové sazby.

Dolarový index, který měří pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupl o 0,2 % na 98,846 bodu. Euro k dolaru ztratilo 0,34 % na 1,077 USD. Dolar k japonskému jen pak oslabil o 0,03 % na 122,61 JPY. Kurz dolaru k euru podpořily údaje evropského statistického úřadu Eurostat, podle kterých ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,3 % z 0,4 % ve druhém kvartálu. Slabý růst vykázaly tři největší ekonomiky eurozónyNěmecko, Francie a Itálie.

 

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Ceny průmyslových výrobců ve Spojených státech v říjnu nečekaně klesly o 0,4 %, očekával se přitom 0,2% růst po 0,5% poklesu v září. Po očištění o ceny potravin a energií se snížily o 0,3 %, očekával se 0,1% růst po 0,3% poklesu v září. Meziročně se ceny průmyslových výrobců snížily o 1,6 % po zářijovém poklesu o 1,1 %, čekal se jen 1,2% pokles. Po očištění o ceny potravin a energií meziročně ceny naopak o 0,1 % vzrostly, očekával se však 0,5% růst po 0,8% zvýšení v září.
  • Index spotřebitelské důvěry podle předběžných dat Michiganské univerzity v listopadu vzrostl na 93,1 bodu (odhad: 91,5 bodu, říjen: 90 bodů).
  • Společnost Perrigo oznámila zpětný odkup akcií v objemu 2 miliard dolarů.
  • Maloobchodní tržby ve Spojených státech v říjnu vzrostly o 0,1 %, bez zahrnutí dopravních prostředků o 0,2 %. Očekával se přitom růst o 0,3 % po zářijové stagnaci (revidováno z +0,1 %), po očištění o dopravní prostředky trh predikoval růst o 0,4 % po růstu o 0,1 % v září (revidováno z -0,3 %).
  • Celosvětová poptávka po zlatě se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy Světové rady pro zlato (WGC). Poptávku podpořil červencový propad ceny zlata, který zvýšil zájem o nákup šperků, mincí a prutů.
  • Syngenta odmítla akviziční nabídku ze strany ChemChina ve výši 42 miliard dolarů.
  • Pacific Crest snižuje doporučení na akcie GameStop na "sector weight" z "outperform".
  • RBC Capital zvyšuje cílovou cenu akcií Yelp na 42 z 34 dolarů a snižuje cílovou cenu akcií Cisco Systems na 30 z 33 dolarů.
  • RW Baird snižuje doporučení na akcie El Pollo Loco na "neutral" z "outperform", cílovou cenu snižuje na 12 dolarů z 18 dolarů.
  • Těžba ropy ve světě se navzdory propadu cen i nadále zvyšuje a zásoby suroviny ve vyspělých zemích vystoupily na rekord. Naopak tempo růstu poptávky zpomaluje, což znamená, že vysoké přebytky na trhu přetrvají ještě hluboko do příštího roku. Ve své měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to v pátek předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • Počet aktivních ropných vrtných zařízení se po deseti týdnech poklesu zvýšil. V uplynulém týdnu jich v USA bylo 574, tedy o dva více než před týdnem. Loni jich touto dobou ale bylo 1 578. Kombinovaný počet aktivních ložisek plynu a ropy klesl o 4 na 767.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 16. listopaduOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 16. listopadu

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 16. listopadu? Přehled očekávaných čísel v odhadech analytiků, jak je sesbírala agentura Bloomberg.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688