Vinylové podlahy: odolné krytiny s dekorem dřeva i dlažby

Odpovídá Josef Zapletal, odborník ze společnosti GERFLOR, www.gerflor.cz

Zařizujeme dům a rozhodujeme se, jakou pořídíme podlahovou krytinu. Ve starém bytě jsme měli laminátovou plovoucí podlahu. Byli jsme s ní spokojení, ale hodně nám ji poškrábal pes. Také z hlediska tepla nebyla úplně vhodná pro batolení malých dětí. Hodně jsem v poslední době slyšela o vinylových podlahách, jak jsou na tom při vzájemném porovnání právě tyto dvě krytiny?

Vinyl je dnes opravdu často středem pozornosti a to ve dvou základních variantách – tvrzený a měkčený. Velmi jednoduše řečeno poznáme rozdíl při pokládce. Zatímco tvrzený vinyl se pokládá po lamelách, jež se lepí k podkladu, popřípadě spojují pomocí zámkových systémů, měkčený vinyl s textilní podložkou se rozvine z role o šířce 2, 3 nebo 4 metry. Rozdílem oproti laminátu je určitě široký výběr velmi realistických dekorů s reliéfním vzhledem, které imitují nejen dřevo, ale i dlažbu nebo stěrku. Dekor je chráněn ochranou PUR glazurou, která zajišťuje jeho odolnost. Problémy s odolností mají především levné laminátové podlahy, u těch dražších je srovnatelná. Měkké vinylové podlahy se pak díky textilní podložce oproti laminátu liší ještě ve třech základních bodech – akustických vlastnostech (lépe tlumí kroky), tepelných vlastnostech (teplejší při došlapu bosou nohou) a u výrobce Gerflor pak ještě snadnější pokládkou. Díky patentované technologii dokáže krytina vyrovnat drobné nerovnosti podkladu. Výrobce tak reaguje na největší slabinu klasických PVC podlah, kterou je právě vysoká citlivost na kvalitu podkladní plochy. Při pokládce na drolivý beton není potřeba aplikovat samonivelační stěrku, podlahovina navíc zvládne i uložení na původní krytinu. U dřevěných palubek vyrovná spoje do 3 mm, u dlažby pak spáry do šířky 5 mm a hloubky 1 mm.  Vinyl také velmi dobře snáší vlhkost. Neměl by ale pojít mrazem a levnější varianty se mohou také časem nepříjemně rozpínat. Cenově je s laminátovou podlahou srovnatelný.

Vinylová podlaha dokáže napodobit i různé druhy dřeva. Zatímco dřevěná podlaha není hned z několika důvodů do koupelny praktická, měkčený vinyl je do mokrých provozů přímo uzpůsobený.

Foto Gerflor 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry