Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  13.11.2015 11:45:55

Fed má jedinečnou příležitost zvýšit sazby, dluhopisům to nemusí uškodit

Šance, že Fed na svém prosincovém zasedání konečně po více než devíti letech zvýší úrokové sazby, byla ještě před pár týdny jen asi 50%. Nyní se ale misky vah pohnuly a pravděpodobnost růstu sazeb stoupla na zhruba 70 %. Podle dluhopisového gurua Jeffreyho Gundlacha z DoubleLine Capital má Fed jedinečnou příležitost na sazby sáhnout.

Jak Gundlach upozorňuje, pravděpodobnost růstu sazeb se výrazně zvýšila poté, co minulý týden v pátek v zámoří vyšla velmi silná data z trhu práce. Americká ekonomika v říjnu vytvořila 271 tisíc pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na 5 %, tedy nejníže od dubna 2008.

Pravděpodobnost růstu úrokových sazeb v USA v tomto roce
Pravděpodobnost růstu úrokových sazeb v USA v tomto roceZdroj: Bloomberg

"Fed zřejmě potřebuje, aby byla pravděpodobnost růstu sazeb podle trhu ještě vyšší než 70 %, podle mě je ale pořád lepší, když je pravděpodobnost alespoň 70%, ne jen 50%," říká Gundlach.

Zpráva o americké nezaměstnanosti z konce minulého týdne byla podle něj solidní hned z několika důvodů. Kromě vysokého počtu vytvořených pracovních míst a poklesu míry nezaměstnanosti trh potěšil i meziroční růst mezd o 2,5 %. Mzdy v říjnu vzrostly nejvíce za zhruba pět let a podle Gundlacha úroveň dvou procent teprve nyní po několika letech prolomily skutečně razantně.

V květnu Gundlach upozornil, že to, co Fed potřebuje vidět, aby se ke zvýšení sazeb odhodlal, je právě silný růst mezd. Dosud podle něj bylo problémem to, že ačkoli pracovních pozic v USA vznikalo hodně, platy stagnovaly nebo rostly jen nedostatečně.

Průměrné meziroční tempo růstu mezd v USA
Průměrné meziroční tempo růstu mezd v USAZdroj: Bloomberg

Fed opakovaně upozorňuje, že sazby zvýší až ve chvíli, kdy bude přesvědčen o dosažení plně zaměstnanosti a cenové stability, za niž je podle něj možné považovat inflaci kolem 2 %.

Podle Gundlacha již plné zaměstnanosti zřejmě bylo dosaženo, a nynější silný růst mezd tak začíná naplňovat i druhou podmínku centrální banky, protože lze počítat s tím, že jakmile začnou růst platy, začnou růst i ceny zboží a služeb, tedy inflace.

"Přijde mi zajímavé, že jakmile se objevila čísla o silném růstu mezd, trvalo to komentátorům jen chvíli - přesně jeden den -, než začali diskutovat o tom, že Fed možná zaspal a je už za křivkou," říká Gundlach. Známý dluhopisový guru nicméně připouští, že by centrální banku mohlo znepokojit posilování dolaru spojené s očekáváním růstu sazeb. "Pokud dolar ještě posílí, můžeme se stát svědky růstu volatility, což by mohlo Fed při rozhodování znervózňovat," říká.

Pokud by za listopad přišla po silném říjnu z amerického trhu práce slabší data, a Fed přesto v prosinci úrokové sazby zvýšil, mohlo by to podle Gundlacha být dobré znamení pro americké státní dluhopisy s nejdelší dobou splatnosti. Investoři by si podle něj takovou situaci vykládali tak, že ekonomika USA roste, avšak ne rychleji, než již trh promítl do cen aktiv na finančních trzích.

 

Kam dál z bubliny: Mají ještě dluhopisy smysl?Kam dál z bubliny: Mají ještě dluhopisy smysl?

Pokud existuje jedno velké téma, které aktuálně hýbe dluhopisovými trhy, je to riziko splasknutí bubliny poté, co americká centrální banka zvýší úrokové sazby. Investoři se obávají, že jakmile Fed začne zvyšovat úroky, vystřelí výnosy dluhopisů výše a ceny se budou poroučet dolů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688