Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  12.11.2015 19:00:09

Pivovary Lobkowicz za 9M vykázaly tržby 941 milionů Kč

Pivovarnické skupině Lobkowicz se v období od ledna do září meziročně zvýšily tržby o 1,9 % na 941 milionů . Tržby z prodeje piva skupině za první tři čtvrtletí meziročně stouply o 2,4 % na 879,9 milionu a tržby v České republice dosáhly 725 milionů (meziročně +8,2 %). Produkce piva se meziročně zvýšila o 3 % na 708 hektolitrů.

"Výsledky za prvních devět měsíců roku jsme potěšeni. Čísla byla pozitivně ovlivněna dobrým prodejem během horkých letních měsíců. Příznivé počasí doplnily naše cílené reklamní kampaně. Výsledkem byl rekordní červencový a srpnový prodej. Tyto skutečnosti silně podpořily tržby z prodeje piva na českém trhu. V případě exportu se snažíme o optimalizaci ziskovosti," napsal ve výsledkové zprávě Zdeněk Radil, generální ředitel společnosti Pivovary Lobkowicz Group.

 

Renáta Ďurčová a Petr Bártek, analytici České spořitelny, čekali, že skupina za tři čtvrtletí roku vykáže meziroční růst tržeb o 4 % na 960 milionů korun a meziroční nárůst celkové produkce o 6 % na 728,5 tisíce hektolitrů. Za jejich odhadem tak čísla zaostala.

 

Vývoz do Ruska spadl na polovinu 

Tržby z prodeje sladu za první tři čtvrtletí meziročně klesly o 3,2 % 36,7 milionu korun a tržby z prodeje nealkoholických nápojů se snížily o 5,8 % na 24,4 milionu korun. Celkově se tržby mimo segment prodeje piva meziročně snížily o 4,3 % na 61,1 milionu korun.

Tržby z vývozu piva dosáhly 156 milionů korun a na celkových výnosech skupiny se podílely 17,7 %. Meziročně se tak podíl tržeb z exportu na celkových výnosech snížil o 4,4 procentního bodu. Společnost uvedla, že za poklesem stojí redukce exportů s nízkými maržemi, zejména dodávek polské divizi maloobchodního řetězce Lidl. Vývoz do Ruska se kvůli recesi v zemi a poklesu kupní síly Rusů meziročně propadl téměř o 50 %. Celkově se ale dařilo vývozu do Německa, Maďarska a Polska. Skupina navíc zahájila vyjednávání s potenciálními partnery pro vývoz na asijské a další evropské trhy.

Pivovary Lobkowicz Group - vybrané provozní ukazatele za 9M2015

Pivovary Lobkowicz Group - vybrané provozní ukazatele za 9M2015

Firma dále uvedla, že během prvních devíti měsíců letošního roku podepsala s restauračními zařízeními 112 kontraktů v celkové hodnotě 27,3 milionu korun

Celkové výdaje se podle společnosti pohybovaly zhruba na loňských úrovních. "Pokračujeme ve snižování režijních nákladů a naopak zvyšování investic podporujících kvalitu piva a komunikaci se spotřebiteli," napsala společnost. V souvislosti s organickým růstem skupina investovala podle plánu meziročně o 5,5 milionu korun více do údržby výrobních zařízení a provozu. Provozní náklady se meziročně zvýšily v důsledku nákladů na marketing a restrukturalizaci.

 

Obměna představenstva

Společnost připomněla, že firma Lapasan v září v souladu s plánem dokončila akvizici 79,4 % akcií PLG za 1,9 miliardy korun. Firmu Lapasan vlastní ze 70 % evropská dceřiná společnost čínské firmy CEFC. Pětinu drží v Lapasanu finanční skupina J&T a 10 % Zdeněk Radil. Za jednu akcii PLG Lapasan zaplatil 208 korun.

Firma Lapasan bude muset menšinovým akcionářům Pivovarů Lobkowicz předložit nabídku na odkup jejich akcií PLG. V současnosti je ale proces pozastaven kvůli správnímu řízení České národní banky (ČNB).

V reakci na vstup skupiny Lapasan do skupiny Lobkowicz došlo také ke změně ve složení představenstva skupiny. Členy představenstva jsou nyní výkonný ředitel Zdeněk Radil, Li Siao-kchun za CEFC a Jiří Uvíra za skupinu J&T. Post předsedy představenstva zastává nadále Zdeněk Radil. Li Siao-kchun a Jiří Uvíra v představenstvu nahradili Evu Kropovou a Otakara Bindera.

Ve výhledu pro zbytek letošního roku skupina uvedla, že se nadále chce zaměřovat na posilování značky, pozice na trhu a získávání loajality spotřebitelů rozšiřováním portfolia výrobků. Strategie vývozu by měla čerpat z dobré pověsti českého piva v zahraničí a měla by se zakládat na dlouhodobých kontraktech s existujícími distributory a získávání nových distributorů. Dále společnost uvedla, že se chce zaměřovat na prémiová piva s vyššími maržemi a pivní speciály.

 

O2 vs. Pegas: Změní se složení MSCI Czech?O2 vs. Pegas: Změní se složení MSCI Czech?

Nejpravděpodobnější je návrat akcií O2 Czech Republic do indexu MSCI Czech. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688