Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  15.11.2015 09:07:44

Modrý diamant za 1,2 mld. Kč vydražil sběratel z Hongkongu a ustanovil nový rekord

 

Rekordních 48,6 milionu švýcarských franků (1,2 miliardy korun) zaplatil zájemce z Hongkongu za investiční prsten s unikátním dvanáctikarátovým modrým diamantem. Stanovil tak novou rekordní sumu, za kterou byl kdy prodán drahokam. O den dříve se vydražil investiční prsten s velmi výjimečným šestnáctikarátovým růžovým diamantem v přepočtu za 720 milionů korun. Podle dostupných informací je velmi pravděpodobné, že oba prsteny vydražil stejný kupec. Během dvou dnů tak zřejmě zakoupil jedinečné investiční šperky za necelé dvě miliardy korun. Podle Ľubomíra Macka, projektového manažera ALO diamonds, se takto zabarvené, velké a čiré diamanty objeví jednou za desítky let.

 

Spekulace o tom, že za oběma rekordními prodeji stojí stejný zájemce, přinesla nová pojmenování obou prstenů. Nejdražší prodaný diamant na světě byl ihned po prodeji přejmenován na Blue Moon of Josephine (Josefínin modrý měsíc). Podobně byl pojmenován i investiční prsten s růžovým diamantem. Hned po vydražení získal jméno Sweet Josephine (Sladká Josefína).

 

Modrý diamant byl prodán ve středu 11. listopadu 2015 v ženevské aukční síni Sotheby´s. Nalezen byl v lednu předešlého roku v jihoafrickém dole Cullinan (JAR) těžařskou společností Petra Diamonds. Nový majitel bojoval na telefonu o nejdražší drahokam na světě s dalším zájemcem téměř osm minut. Nalezený diamant měl původně váhu 29,6 karátu. Po pětiměsíčním studování a tříměsíčním broušení a leštění v New Yorku má nyní 12,03 karátu. Kámen je mimořádně jasně modrý s výjimečnou sytostí, tónem a čistotou.

 

Vydražená částka za prsten s růžovým diamantem je nejvyšší cenou, která byla kdy zaplacena za kámen této barvy a kvality. „Růžové diamanty v podobné kvalitě se za posledních 250 let, kdy se konají aukce, objevily pouze třikrát. Cena takto výjimečných prstenů bude bez problémů nadále růst a při dalším prodeji může vygenerovat velmi zajímavý zisk. Investiční šperky jsou stále populárnější i v České republice. Např. tento rok jsme českému zájemci prodali investiční prsten se vzácným přírodně žlutým diamantem za pět milionů korun. Jednalo se o ruční výrobu na zakázku,“ uvádí Ľubomír Macek, projektový manažer ALO diamonds.

 

 

 

Těsně po úterním prodeji růžového diamantu zasazeného do prstenu z platiny a zlata prohlásil zástupce aukčního domu Christie´s, který dražbu šperku zajišťoval, že trh s drahými kameny je ve velmi dobrém stavu. V oběhu je podle něj hodně peněz a trhy s uměním, diamanty a šperky jsou pro investory bezpečným útočištěm.

 
   
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688