Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  11.11.2015 14:24:41

Návrhy zákonů: na řadu přijdou nebankovní úvěry a novelizace exekučního řádu

Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele a s ním související změnový zákon má na programu Legislativní rada vlády (LRV) na svém zasedání ve čtvrtek 12. listopadu od 9:30 hodin. Dále LRV projedná novelizaci občanského soudního řádu a exekučního řádu, návrh věcného záměru zákona o výběru odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků ovládaných státem a též návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o úvěru pro spotřebitele:
Návrh zákona uceleně upravuje distribuci pro celý segment retailových nebankovních úvěrů. Zákonem dojde též k implementaci směrnice 2014/17/EU o hypotečních úvěrech. Návrh má  za cíl posílení ochrany spotřebitele v oblasti, kde dnes dochází ke značnému počtu případů poškozování práv spotřebitelů, zvýšení kredibility odvětví, sjednocení úpravy úvěrů pro spotřebitele (spotřebitelských a hypotečních) a konsolidace právní úpravy distribuce na finančním trhu. Konkrétními základními řešenými problémy mj. jsou: vysoký počet poskytovatelů a zprostředkovatelů úvěrů a obtížnost na ně efektivně dohlížet; nízké profesní nároky (zejména na odbornost a důvěryhodnost) a nízká úroveň poskytovaných služeb v sektoru; roztříštění povolování a dohledu více institucí (ČNB, ČOI, živnostenské úřady); přetrvávající klamavé praktiky při sjednávání úvěrů a z nich plynoucí závažné následky pro spotřebitele a veřejné rozpočty.
Návrh klade vyšší nároky na odbornost osob zapojených do poskytování a zprostředkování úvěrů a stanovuje přesnější pravidla pro postup při poskytování úvěrů.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF).

Novelizace občanského soudního řádu a exekučního řádu:
Hlavním cílem návrhu je zajištění ochrany některých příjmů dlužníka, které jsou mu zasílány na účet u banky postižený výkonem rozhodnutí nebo exekucí. Podle platné právní úpravy lze vést výkon rozhodnutí na peněžní prostředky na účtu u banky bez ohledu na to, zda na tento účet je zasílána např. část mzdy, kterou nelze postihnout výkonem rozhodnutí srážkami ze mzdy, nebo pohledávky (např. dávky pomoci v hmotné nouzi), které výkonu rozhodnutí nepodléhají vůbec. Nově se navrhuje, aby dlužník na účtu postiženém výkonem rozhodnutí mohl disponovat v zásadě s prostředky, které na něj byly připsány z titulu příjmu nebo pohledávky, které jsou zcela nebo z části nepostižitelné výkonem rozhodnutí.
Dále se navrhuje, aby v případě, kdy soud rozhoduje platebním rozkazem, byl žalovanému spolu s platebním rozkazem zasílán i částečně vyplněný formulář odporu proti platebnímu rozkazu. Tato změna vychází ze zkušeností z praxe nevládních neziskových organizací.
Předkládaný materiál celkově směřuje k posílení dohledu nad soudními exekutory a zpřesňuje postup při předávání exekutorského úřadu a při překládání soudních exekutorů.
Zákon předkládá Ministerstvo spravedlnosti (MSP). 

Návrh věcného záměru zákona o výběru odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a členů orgánů obchodních společností ovládaných státem:
Věcný záměr zákona předpokládá zřízení Vládního výboru pro výběr osob do řídících a dozorčích (kontrolních) orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu, tj. funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků, národního podniku, státních organizací a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu. Měl by v tomto směru navázat na dosavadní činnost Vládního výboru pro personální nominace, který je poradním orgánem vlády. Zákon by měl dále upravit základní zásady nominačního procesu s důrazem na jeho transparentnost a objektivnost.  Zakotvení základních zásad procesu nominace osob do řídících a dozorčích (kontrolních) orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu by mělo být jedním z kroků směřujících k odstraňováním korupce, klientelismu a dalších obdobných negativních jevů.
Záměr odstranit nedostatky v této záležitosti je obsažen i v Koaliční smlouvě vládní koalice.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF).

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a některé další související zákony:
Novela obsahuje převážně změny, jimiž se sleduje implementace směrnice MiFID II, nařízení MiFIR, nařízení MAR a směrnice CSMAD. Obecně má navrhovaný právní rámec přispět k vyšší efektivitě a transparentnosti podnikání na úseku finančního trhu. V reakci na technický pokrok v této oblasti se zavádí nová obchodní platforma v podobě organizovaného obchodního systému a reguluje se vysokofrekvenční obchodování. Úpravou informačních povinností uložených regulovaným subjektům a pravidel jednání se zákazníky se zvyšuje ochrana investorů. Nová opatření dále harmonizují a zpřísňují správní trestání. Implementace nových unijních předpisů prostřednictvím novelizace zejména zákona o podnikání na kapitálovém trhu, zákona o dohledu v oblasti kapitálového trhu a zákona o správních poplatcích.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF).


Kontaktní osoba pro média:
Mgr. Jiří G. Souček: e-mail: soucek.jiri@vlada.cz, tel.: 725 785 761

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688