Nanočástice vám vyčistí auto: univerzita vymyslela unikátní nanopastu

TNBiz, 11.11.2015

Na začátku vědci testovali v zakázce pro jednu firmu sérii autokosmetik, které měly obsahovat i nanočástice a zjistili, že jde o podvod. "Přestože jsme dělali velmi podrobné analýzy, tak to nano bylo pouze v nápisech na krabičkách," uvedl Petr Louda, vedoucí oddělení hodnocení vlastností nanostruktur na Technické univerzitě v Liberci.

Vědce to vyprovokovalo a zkusili do politury nanést nanočástice doopravdy. Vývoj trval rok. "80 mikrometrů je tloušťka lidského vlasu a ten nanometr je ještě tisíckrát menší než mikrometr, takže opravdu jsme v atomární úrovni," popsal velikost nanočástic Petr Louda.

Nanočástice v polituře vytvoří na karoserii tvrdý povrch. Vědci ho testovali na přístroji, který sto cykly při zatížení 200 gramů vyrobí škrábanec srovnatelný s pádem kamene na kapotu. "Tím zatížením se stane to, že politura se trošičku přesune stranou, ale povrch není poškozený," vysvětlila výzkumnice univerzity Totka Bakalova.

Vědci nanotechnologii testovali i v myčce. A výsledek? I po čtrnácti umytích na autě zůstalo na karoserii pořád 80 procent přípravku. "Když jedete rychlostí přes 80 km za hodinu, tak nepotřebujete stěrače, protože ten proud vzduchu odnáší vodu z čelního skla. A další efekt je ten, že s sebou odnáší také nečistoty a špínu a v tu chvíli se vám to auto samočistí," popsal další výhody přípravku Petr Louda.

Kromě toho politura vydrží krátkodobě i teploty až 600°C. A nanést ji stačí jednou ročně. "V dubnu jsem si to vyzkoušela a v listopadu to tam pořád je a drží na tom autě. A jakmile začne pršet, tak máme umyté auto," uvedla vlastní zkušenost Totka Bakalova.

Licenci na polituru už jeden výrobce od univerzity koupil a brzy bude k dostání v prodeji. Jen vloni škola získala za své vynálezy deset milionů korun. "Peníze opět vracíme do výzkumu, tak aby vznikaly nápady nové," řekl rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

Kromě známých nanovláken na univerzitě vymysleli třeba tkaninu, která se zbarvuje podle intenzity světla nebo oblečení, které se samo vypere. Nový druh optického vlákna nebo robota, který se udrží na hladkých stěnách a dnes třeba umývá mrakodrapy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky