Rekordně teplé počasí: stejně bylo v listopadu naposledy před 300 lety

TNBiz, 11.11.2015

Včera byl sice desátého listopadu, počasí ale připomíná spíše květen nebo září. Podle teploměrů nebo podle toho, jak jsou lidé oblečení, by třetí měsíc podzimu poznal málokdo. A většinou jsou lidé s teplým počasím spokojení.

Teplý podzim má ale i své stinné stránky - kvůli vysokým teplotám se množí chřipkové viry. Naposledy byl podle meteorologů takto extrémně teplý listopad v osmnáctém století. Nezvykle vlídné počasí má teď na svědomí teplý atlantský vzduch.

"Zpočátku k nám proudil teplý vzduch od jihovýchodu, o víkendu od jihu a nyní je to západní proudění. Včerejší den byl tím nejteplejším do konce letošního roku, odpolední maxima opět stoupala přes dvacet stupňů," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Nejtepleji bylo včera v Dyjakovicích na Znojemsku, a to 20,8 °C. Pro srovnání - třeba v roce 1858 bylo ve stejný den o třicet stupňů méně, tedy - 10 °C. Dnes je 11. listopadu, den, kdy přijíždí svatý Martin - nicméně i letos nechá svého bílého oře doma. Nadprůměrné teplo totiž vydrží podle předpovědí až do poloviny příštího týdne.

Výrazněji by se mělo začít ochlazovat koncem příštího týdne, což s sebou do nižších poloh přinese i sníh. Poprvé by prý mohlo nasněžit dvaadvacátého listopadu. Pokud se tak opravdu stane, sníh ale zřejmě dlouho nevydrží. Prosinec má být totiž opět teplotně nadprůměrný - čekáme sice hodně srážek, místo sněhových však půjde o dešťové. Zatím to tedy vypadá, že Vánoce budou zřejmě opět na blátě .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky