Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2015 16:35:47

Roubini varuje před globální recesí. Tentokrát se ale mýlí


Willem Buiter ze Citigroup varuje před globální recesí. Před několika dny se k němu přidal Nouriel Roubini, který tvrdí, že její pravděpodobnost nyní dosahuje 30 %. S Roubinim jsme měli hodně podobný pohled na ekonomiku před pádem Lehman Brothers. Oběma nám připadalo jasné, že prudký růst sazeb povede k prasknutí americké realitní bubliny a bubliny v eurozóně. Tentokrát ale s tímto ekonomem nesouhlasím. Globální oživení je po celá léta utlumené kvůli tomu, že probíhalo oddlužení a fiskální politika šlapala na brzdy. Tím se prodloužil celý cyklus. Ale prudký růst peněžní zásoby, který je patrný v posledních měsících, prostě není slučitelný s tím, že by hrozila okamžitá krize.

Gabriel Stein z Oxford Economics odhaduje, že globální růst peněžního agregátu M3 dosáhl v srpnu 8,1 %. Šlo o nejrychlejší růst za posledních 25 let. Jeho tempo poté mírně kleslo, ale stále jsme velmi vzdáleni monetárnímu kolapsu, který nastal v první polovině roku 2008. Je samozřejmě možné, že podobné monetární signály už nemají takový význam jako dříve. Pohybujeme se totiž ve světě nulových sazeb a dlouhodobé stagnace. Ale popsaný monetární vývoj by obvykle se zhruba ročním zpožděním vedl k výraznému zvýšení ekonomické aktivity. Tim Congdon z International Monetary Research tak tvrdí, že „příští rok bychom měli zaznamenat růst, který bude nad trendem“.

Pro ty, kteří považují monetarismus za woodoo, bych rád zmínil, že současný příběh zní podobně i z keynesiánské perspektivy. Dochází totiž k pasivnímu fiskálnímu utahování ve všech hlavních regionech globální ekonomiky. Eurozónu před čtyřmi lety dusilo drastické fiskální utažení, které tuto monetární unii téměř zničilo. Dnes už je jen trpkou vzpomínkou. Itálie, Španělsko a Francie berou věci do svých rukou a sám Brusel už nevěří svým teoriím o expanzivním fiskálním utahování.

Brookings Institution pak tvrdí, že v posledních pěti letech byla celková fiskální politika v USA restriktivní, nyní ale působí stimulačně. Místní i státní vlády tam rozjely masivní investiční programy a nabírají asi 30 000 zaměstnanců měsíčně. A podle Davida Wessela z Hutchins Center on Fiscal and Monetary Policy „není pochyb o tom, že Čína rozdmýchala další minicyklus růstu“. Můžeme dlouze debatovat o tom, zda by komunistická vláda měla udržovat neustálou stimulaci a oddalovat tím den zúčtování. Není ale pochyb o tom, že nyní tak prostě činí. Poslední data z výrobního sektoru a sektoru služeb potvrzují, že ekonomika se dostala na dno v červnu a nyní se navrací k trendovému růstu, který podle Capital Economics dosahuje asi 5,5 %.

Globální ekonomiku stále ohrožuje řada rizik, jsou ale stále poměrně vzdálena. Například nevíme, jak se rozvíjející se trhy vypořádají s 4,5 bilionu dolarových dluhů ve chvíli, kdy Fed zvýší sazby. Stejně tak nevíme, zda se už stabilizoval celkový globální dluh. A centrální banky mohou také zjistit, že do ekonomiky nalily příliš mnoho peněz a zažehly tak dlouhodobou reflaci. Vše by se pak začalo hroutit až ve chvíli, kdyby musely dupnout na brzdy.

Autorem je Ambrose Evans-Pritchard.

Zdroj: The Telegraph

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688