BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.11.2015 12:27:14

Americký akciový trh se bojí vyšších úrokových sazeb, v Evropě zlobí Portugalsko; a analýza amerického dolaru, EUR/USD, ROPY

Guvernér ČNB Miroslav Singer včera v blogu zveřejněném na webových stránkách centrální banky uvedl, že ukončení intervenčního režimu před koncem třetího kvartálu 2016 lze prakticky vyloučit. Guvernér v textu zopakoval, že takzvaný exit z této politiky se pravděpodobně posouvá na období okolo konce příštího roku. Předtím ČNB říkala, že neukončí závazek dříve než v polovině roku 2016, ale ponechávala si otevřené dveře pro exit kdykoli v pozdější době. Singerův blog vyšel poté, co si někteří účastníci trhu vyložili čtvrteční komunikaci centrální banky jako nejasnou a koruna v pátek posílila až na 27,02 za euro.

Portugalsku se rýsuje dohoda mezi levicovými stranami o sestavení společné vlády, což pro Evropu, euro ani jihoevropské dluhopisy není pozitivní zprávou. Dvě malé krajně levicové strany uzavřely dohodu s umírněnými socialisty o vytvoření alternativní vlády s cílem sesadit současný středopravý kabinet, jehož premiér připustil, že by mohl být nucen odejít do opozice. Tato vláda bude odmítat pokračování v reformách, jež mají zemi vyvést z dluhové krize. Naštěstí Portugalsko už není v krizové ekonomické ani finanční situaci. Nicméně výnosy ze státních dluhopisů včera reagovaly posílením na 4měsíční maxima.

Agentura Reuters včera zveřejnila zprávu, že Evropská centrální banka (ECB) zvažuje na svém prosincovém zasedání snížit depozitní úrokovou sazbu, což aktuálně podporují 4 členové bankovní rady. Agentura dále uvedla, že disponuje informacemi, že v ECB koluje 20 návrhů ohledně rozšíření programu QE. Dnes se očekává projev šéfa německé Bundesbanky Weidmanna, který veřejně vystoupí prvně, co ECB naznačila možnost rozšíření programu QE. Jens Weidmann je silný odpůrce programu QE.

Americký akciový index S&P 500 v pondělí utrpěl největší ztrátu za šest týdnů s tím, jak se trh Wall Street připravuje na zvýšení úrokových sazeb a zalekl se slabých údajů o čínském zahraničním obchodu. Index Dow Jones sklouzl zpět do záporného teritoria pro letošní rok. Index uzavřel pondělní seanci poklesem o 1 procento na hodnotě 17 730,48 bodu, širší index S&P odepsal 0,98 procenta a uzavřel na úrovni 2 078,58 bodu a technologický Nasdaq ztratil 1,01 procenta a pondělní seanci zakončil na hodnotě 5 095,30 bodu. Americké firmy čelí vyhlídce dražších půjček, pokud americká centrální banka (Fed) příští měsíc skutečně zvýší úrokové sazby, jak se po silné páteční zprávě z trhu práce všeobecně očekává. Index volatility VIX, považovaný za ukazatel strachu na Wall Street, vyskočil o 15 procent na 16,52 bodu, nejvíce během jediné seance za šest týdnů.

Negativní nálada z amerického akciového trhu se přenesla v úterý ráno i na asijské trhy. Akcie v Asii se v úterý propadly na měsíční minima, když rizikovější aktiva pronásledoval strach z vyšších cen úvěrů ve Spojených státech v kombinaci s pomalejším růstem globální ekonomiky. V červených číslech se dopoledne obchoduje i Evropa.

Americký dolar pokračuje ve svém tažení proti ostatním měnám, když těží z očekávaného zvýšení úrokových sazeb. Proti koši měn se obchoduje na 7měsíčních maximech. Rozdíl mezi americkým a německým dluhopisem dosahuje 167 bodů. Pokud se spread rozšíří nad 170 bodů, čekají investoři další prodejní tlak na EUR/USD. Možnost prosincového zvýšení sazebUSA potvrdil další člen Fedu Eric Rosengren, zastánce uvolněné měnové politiky, když uvedl, že prosincové zvýšení sazeb je velmi pravděpodobné.

Ropa WTI testuje důležitou hodnotu podpory a dolní hranu konsolidační zóny, v níž se beze směru pohybuje už 2 a půl měsíce.

Index amerického dolaru, který měří výkon USD vůči koši měn, v pátek po datech z amerického trhu práce na pátý pokus úspěšně zdolal hodnotu rezistence 98.40. Nyní ho čeká test dubnových a březnových maxim.

EUR/USD se obchoduje pod strmou klesající trendovou linií. Očekáváme pokračování poklesu s ideálním vstupem v případě proražení předchozích minim, nebo otestování reakce právě na klesající trendovou linii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688