Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.11.2015 07:13:17

9. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden výrazným poklesem, nejhlubším za uplynulý měsíc. Nejnovější prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a slabé údaje o zahraničním obchodu Číny totiž posílily obavy investorů ohledně vývoje světové ekonomiky. Investory také drží v napětí možnost brzkého zvyšování sazeb v USA.

Index Dow odepsal procento, tedy téměř 180 bodů, index S&P 500 ztratil 0,98 % a Nasdaq 1,01 %. Ztrácely akcie ve všech deseti hlavních sektorech, nejvíce energetika, cyklické spotřební zboží a telekomunikace, relativně nejlépe na tom byly veřejné služby. Index volatility VIX stoupl o více než 15 % na 16,52 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o necelé tři bazické body na 2,353 %.

Pravděpodobnost, že Fed přistoupí ke zvyšování sazeb již na prosincovém zasedání, po zveřejnění pátečních makrodat z amerického trhu práce v očích účastníků trhu výrazně vzrostla. Americká ekonomika vytvořila v říjnu 271 tisíc pracovních míst, což bylo mnohem více, než se čekalo. Podle odhadů CME Group vzrostla pravděpodobnost zvýšení sazeb v prosinci z 58 % na 70 %.

Americké akcie (9. listopadu 2015)
Zdroj: Google

"Oslabující trh je v tuto chvíli odrazem slabého globálního růstu," říká Nick Raich, ředitel The Earnings Scout.

Čínský celní úřad v neděli oznámil, že se vývoz z Číny v říjnu meziročně snížil o téměř sedm procent, a zaznamenal tak již čtvrtý pokles za sebou. Dovoz se propadl dokonce o téměř 19 procent. Spojené státy jsou jedním z největších obchodních partnerů Číny.

OECD v pondělí opět snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky, a to na 2,9 %. V zářijovém výhledu přitom počítala s tříprocentním růstem. Organizace nicméně upozornila, že by americká centrální banka měla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb, protože oživení ekonomiky USA nabírá na síle.

Dolů v pondělí zamířily například akcie ropných společností Exxon Mobil a Chevron, které tak reagovaly na nižší ceny ropy. Oslabovaly ale také akcie řady technologických podniků, včetně společností Microsoft IBM.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v pondělí opět snížila odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok. Upozornila také na útlum ve světovém obchodu. Světová obchodní výměna podle ní sestoupila na hodnoty, které se obvykle spojují se světovou hospodářskou recesí. Opatření, která podnikla Čína a další státy, by jí ale příští rok měla pomoci.
  • Index podmínek na americkém pracovním trhu sestavovaný Fedem v říjnu stoupl na 1,6 bodu ze zářijových 1,3 bodu. Čekal se pokles na 0,9.
  • Canadian Pacific Railway (CPR) by podle Bloombergu mohla mít zájem o akvizici americké Norfolk Southern. CPR je druhou největší železniční společností v Kanadě. Její akcie posílily na burze v New Yorku o necelých 6 %, akcie Norfolk Southern přidaly 11 %.
  • Citigroup začíná pokrývat akcie společnosti Target s doporučením "kupovat".
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie L Brands na "neutral" z "overweight".
  • UBS začíná pokrývat akcie Restoration Hardware s doporučením "kupovat".
  • DuPont jmenovala oficiálně Edwarda Breena předsedou správní rady a generálním ředitelem, dosud byl v těchto funkcích pouze prozatímně.
  • Wells Fargo snižuje doporučení na akcie News Corp na "market perform" z "outperform".

 

Výsledková sezóna:

  • Výsledky Priceline ve 3Q: Zisk na akcii 25,35 USD (odhad: 24,19 USD), tržby: 3,10 miliardy USD (odhad: 3,05 miliardy USD). V pondělním obchodování akcie oslabily o více než 9 %.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Bílý dům po osmi letech změní nájemníka. Bude to hřebíček do rakve akciového býka?Bílý dům po osmi letech změní nájemníka. Bude to hřebíček do rakve akciového býka?

Konec druhého volebního období amerického prezidenta bývá obvykle špatnou zprávou pro akcie. Baracku Obamovi zbývá 15 měsíců ve funkci. S tím, jak se mu služba krátí, sílí nervozita investorů. Michael Hartnett si spolu se svým týmem z Bank of America Merrill Lynch posvítil na vztahy mezi prezidentskými mandáty, akciovým trhem a spekulativními bublinami.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688