Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  10.11.2015 06:01:01

Babišův šéfauditor má problém. Absolvent politické ekonomie sám porušuje pravidla EU


Šéf Auditního orgánu ministerstva financí Evžen Mrázek nesplňuje předpoklady pro výkon funkce. Ministerstvo muselo vracet dotaci na jeho plat.

Paradoxní situace panuje na Ministerstvu financí ČR (MF). Šéf Auditního orgánu MF (AO MF) Evžen Mrázek, který – jak nedávno informoval časopis Týden – rozesílá trestní oznámení pro porušení pravidel při čerpání evropských dotací tu na kraje, jindy do fakultních nemocnic, sám z pohledu auditorů a EU nesplňuje předpoklady pro výkon funkce.

Jak zjistila Česká justice, MF muselo proto už nejen vracet dotaci EU na Mrázkův plat ve výši téměř 900 tis. , ale na okolnosti Mrázkova výběru a jmenování do funkce padlo také trestní oznámení, které MF nyní intenzivně řeší.

O tom, že má MF s Mrázkem potenciální problém v podobě možného vracení prostředků na jeho platdotací EU, informovaly v červnu Hospodářské noviny. Jak ovšem zjistila Česká justice, MF již muselo prostředky v celkové výši 878 740 z programu Technická pomoc vrátit. Jednalo se o prostředky, které byly z tohoto programu poskytnuty na plat ředitele šéfa auditního orgánu. A podle dopisu ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové Andreji Babišovi z 30. června tohoto roku, který má Česká justice k dispozici, bude tento stav trvat do té doby, dokud bude Evžen Mrázek funkci ředitele AO MF vykonávat.

V čele komise Wagenknecht

„Na základě kontroly provedené Řídícím orgánem Operačního programu Technická pomoc a rovněž externího auditního šetření zadaného Ministerstvem financí v rámci auditu operace bylo zjištěno, že ředitel odboru Auditního orgánu Ministerstva financí nesplňuje jazykovou kvalifikaci, která byla na toto místo požadována v rámci výběrového řízení, konkrétně nebyl splněn požadavek vykonání standardizované zkoušky z cizího jazyka – stupeň 3. I přes v minulosti udělenou výjimku nebyl do termínu udělení dočasné výjimky, tedy do 31.3. 2015, kontrolám předložen požadovaný certifikát o zmiňovaném složení jazykové zkoušky. Z tohoto důvodu v souladu s příslušnými závaznými metodikami jsou považovány výdaje vynaložené z příslušného projektu Operačního programu Technická pomoc na platové prostředky na tohoto pracovníka ze 100% nezpůsobilé k hrazení z evropských fondů,“ stojí mj. v dopise ministryně Šlechtové Babišovi. Z dopisu vyplývá i další paradox: fakt, že byl Babišův šéfauditor vybrán v rozporu s podmínkami EU na tuto funkci, konstatovala kontrola i samotných Mrázkových podřízených z MF.

Evžen Mrázek se totiž do funkce ředitele AO MF dostal na základě výběrového řízení, které bylo vyhlášeno 7. března 2014 a proběhlo 27. března. Mezi požadavky na uchazeče byl ovšem standardizovaný 3. stupeň jazykové zkoušky z cizího jazyka. Tou se však nemohl nikdo z přihlášených prokázat a tak komise, v jejímž čele byl tehdejší Babišův 1. náměstek Lukáš Wagenknecht, odpovědný za sekci finančního řízení a auditu, rozhodla, že tuto podmínku nahradí osobním pohovorem v cizím jazyce.

Zkoušku z jazyka nedoplnil

„Nikdo z uchazečů nemohl doložit požadovaný stupeň jazykové zkoušky, proto byla část pohovoru vedena v anglickém jazyce k ověření aktivního ovládání tohoto jazyka. PhDr. Evžen Mrázek tímto způsobem prokázal výbornou znalost anglického jazyka, a to na takové úrovni, že bude bez problémů schopen vést zahraniční jednání v anglickém jazyce. Uchazeč se zavázal, že si požadovaný stupeň jazykové zkoušky doplní“, stojí v zápisu o průběhu zmíněného výběrového řízení, který má Česká justice k dispozici.

Mrázek si však požadovaný stupeň jazykové zkoušky nedoplnil. A to ani poté, co mu byla ministrem financí udělena výjimka. Jím předložený certifikát o účasti na zahraničním kurzu s názvem „Platinum One to One Course“ v době od 13.4. do 24.5. 2015 totiž podle zjištění auditorů „nedokládá doložení absolvování jazykové zkoušky na úrovni C1, ale potvrzuje jen účast na vzdělávacím kurzu na této úrovni“. A navíc „studijní pobyt pana PhDr. Evžena Mrázka probíhal po termínu, který stanovil ministr ve své výjimce, tj. do 31.3. 2015, a tedy případné absolvování jazykové zkoušky na úrovni C1 by bylo po výše uvedeném datu považováno za bezpředmětné“, píší ve své zprávě Mrázkovi podřízení, auditoři MF.

Vstřícnost ke vzdělání

Dalším problémem, na který poukazuje již zmíněné trestní oznámení, může být Mrázkovo vysokoškolské vzdělání. Mrázek totiž vystudoval v letech 1984-9 na Filosofické fakultě Karlovy univerzity obor „Politická ekonomie“, kde získal vysokoškolský titul na katedře politické ekonomie z oboru světová ekonomika. I tuto okolnost řešila výběrová komise, protože jedním z kritérií výběrového řízení na šéfa AO MF bylo vysokoškolské vzdělání právnického či ekonomického směru. „Uchazeč splňuje i požadovaný obor vzdělání – i když studoval na Filosofické fakultě, komise uznala obor vzdělání politická ekonomie a dále státní závěrečnou zkoušku na katedře politické ekonomie z oboru světová ekonomika, stojí v zápise o průběhu výběrového řízení.

Až nápadnou vstřícnost výběrové komise v čele s Wagenknechtem vůči Mrázkovi lze možná dovodit z jedné skutečnosti, totiž sám Mrázek se ve svém životopise a motivačním dopisu pro výběrovou komisi netajil tím, že pracoval pro Centrum of Excellence for Good Governance. Zde se právě Wagenknecht před vstupem do politiky angažoval, na což poukazuje z pohledu možných osobních vazeb i podané trestní oznámení.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec České justici její informace potvrdil s tím, že „na MF v současné době probíhá interní šetření“, které se týká právě okolností výběru Mrázka ředitelem AO MF. Na dotaz, jak bude MF řešit tento stav i případnou škodu, která byla ČR způsobena, odpověděl mluvčí následovně: „Náklady na plat ředitele AO jsou nezpůsobilé, a proto jsou hrazeny ze státního rozpočtu. Jedná o nezpůsobilé náklady, které nemůžou být proplaceny z EU (jde o tzv. nesrovnalost). Možnost vzniku a zavinění škody ve smyslu neoprávněných výdajů ze státního rozpočtu v současné době MF zkoumá,“ reagoval Žurovec.

Eva Paseková, šéfredaktorka České justice

Vyšlo na ceska-justice.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688